Новият правописен речник на БАН включва около 90 000 думи
Новият правописен речник на БАН включва около 90 000 думи / снимка: sxc.hu

Новият "Официален правописен речник на българския език" включва около 90 000 думи, като поне 10 000 са новите лексикални единици в него. Това заяви проф. Владко Мурдаров от Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" при БАН, който е и ръководител на екипа, изготвил речника.

Сред новите думи в речника са всички, които навлизат в българския език заедно с новите технологии - смартфон, смарткарта, таблет, андроид, айпод, айпад, айфон, обясниха езиковедите от БАН, цитирани от БТА.

Речникът е подготвен от секцията за съвременен български език към Института за български език, а се публикува в издателство "Просвета".

Изданието е от 676 страници и е най-пълният правописен речник, който е излизал у нас, посочи проф. Мурдаров. Той подчерта, че това е нов, оригинален, правописен речник и е наречен официален, защото представя нормата, която трябва да се спазва в писменото общуване в публичната сфера - при оформянето на официалните документи.

Днес оригинално българско словотворчество почти няма или в българския език почти не се създават нови думи, но пък заемаме в нашия език много чужди думи, коментира проф. Мурдаров. Старали сме се да няма много терминология в речника, но пък всички термини, свързани с компютрите са включени в него, посочи ученият.

Речникът се състои от две големи части - първата е за 136-те правописни правила, а във втората част е словникът, съдържащ тези около 90 000 думи, обясни проф. Владко Мурдаров. Той отбеляза, че словникът е можело да бъде много по-голям, но са отпаднали много от думите, които днес вече са остарели и почти не се употребяват. Сред тях са кой годе и кое що, които може да се срещнат някъде в литературата, но в разговорната реч почти не се използват, обясни езиковедът.

В речника са включени и цели нови раздели, по препоръка на МОМН и на издателство "Просвета" сме показали как графично се оформят тестовете - къде да бъдат в тях главните букви и точките, каза проф. Мурдаров. Има и отделна част, наречена "Съчетаване на препинателните знаци", като в речника на всяка дума е отбелязано ударението и затова той може да се използва и като правоговорен. Особено ценна е частта за оформянето на текст, в която се обяснява как се оформят заглавията и цитатите в него, посочи езиковедът.

Според проф. Мурдаров съвременният българин най-много се измъчва при писането на сложните думи и заради това в речника има раздел за слятото и за полуслятото писане. Ако се допуска и слято и разделно писане, в речника думата е отбелязана със звездичка - джазбенд и джаз бенд, етномузика и етно музика, бизнесцентър и бизнес център, уебстраница и уеб страница, фолкзвезда и фолк звезда, обясни ученият.