Нощното напикаване си е проблем, независимо дали се случва при бебе с наскоро махнат памперс или при по-големи деца. Когато и да се случи, зад това могат да се крият ред причини, които не бива да пренебрегваме.

Ако вече сте махнали пелените, всичко е било нормално, но изведнъж започне да се случва често – това състояние изисква мерки от родителите.

Успешно кърмене: След секцио или не, има кой да ви помогне

Възможните медицински причини са: възпалени на пикочните пътища/цистит, вулвовагинит или хормонални проблеми и нарушения.

Най-безобидните причини са детето да е пило твърде много течности или дори кафе, тайно от вас.

дете
iStock/Getty Images

Какво да направите?

Не говорете на детето, че е голямо и че не е редно за възрастта му. Напротив – говорете му, че няма проблем, че и на вас ви се е случвало.

Не го обвинявайте, че ви създава работа.

дете
iStock/Getty Images

Наблюдавайте детето, не го разпитвайте твърде много и твърде настоятелно.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката

При всички положения, когато това се случи, трябва да се обърнете към педиатър. Когато изключите всички гореописани причини, вече може да потърсите психологически такива. Те може да са свързани с детската градина или училище – конфронтация с приятелче оттам, с госпожата или някакво наказание. Възможен е силен стрес от нещо или някаква травмираща случка.

Ако причините са психологически и има налице стрес, не питайте само вашето дете, питайте и останалите деца в детската градина или училището.

Как бебетата се учат на упорство?

Никога не изключвайте страха като фактор.

Генетиката и фамилната среда са важни фактори, които също трябва да се вземат под внимание.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук