/ iStock/Getty Images
Един от най-вълнуващите и важни моменти в живота на повечето жени е появата на тяхното бебе. Всички в този момент искат да са максимално подготвени за предизвикателствата, които ги очакват. За едно от тези предизвикателства - кърменето, което напоследък става все по-предпочитано, насреща са консултантите по кърмене от Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“. Това е неправителствена организация, която работи изцяло в обществен полза. Обединява доброволни консултанти и медицински лица и предоставя информация и подкрепа, свързани с кърменето. Доброволните консултанти преминават обучение. Сред обучаващите има неонатолог, фармацевт и логопед, като всички водещи са IBCLC (международно призната титла за специалист в областта на кърменето).

Доброволните консултанти предоставят информация и оказват подкрепа на майки, които имат въпроси или срещат трудности по време на кърмене. Освен, че има национален телефон (0896 418 488), жените могат да се свържат с консултант, който живее близо до тях. На сайта им са дадени контактите на консултантите по градове. Консултациите, а ако се наложи и посещенията, са напълно безплатни.

Ако някой желае да подкрепи дейността им, може да го направи под формата на дарение. Чрез дарения и членски внос те събират средства за продължаващи обучения.

Катерина Атиас е консултант по кърмене. Потърсихме я, за да й зададем важните въпроси, които някои майки по различни причини все още се притесняват да зададат.


Здравей, Кате! Да започнем оттам какво дава кърменето на бебето – емоционално и физически?

Кърменето не е просто хранене, а активна комуникация – чрез близък физически контакт, поглед, думи. То поражда физиологични и емоционални промени в майката и бебето и е много повече от задоволяване на детския глад. Кърменето има отношение към изграждането на привързаност между майката и бебето. Разбира се, храненето с шише може да имитира част от комуникационния процес, който протича при кърменето – прегръдката на майката, комуникацията с нея, визуалния контакт, но трудно може да достигне физиологичните и емоционални промени, които кърменето поражда в двойката.

Съставът на кърмата обаче няма как да бъде имитиран. Това е жива течност, която съдържа не само лесно усвоими белтъци, захари, мазнини, витамини и минерали, но и антитела, бели кръвни клетки и други белтъци със защитно действие. Кърмата влияе върху цялостното физическо развитие на бебето и особено върху имунната система на детето и върху развитието на мозъка му.

На какво се дължи фактът, че много жени срещат трудности след раждането и не успяват да кърмят?

Причините са комплексни. От една страна повечето жени не са наблюдавали процеса на кърмене преди самите те да станат майки. Приемаме, че кърменето е нещо естествено и ще се случи от самосебе си. До някъде е така. Но освен инстинкт кърменето е и умение. Добре е жените да се информират и подготвят за срещата с бебето си.

От друга страна, все още в повечето от родилните отделения у нас бебето и майката са разделени след раждането. Първите час-два са сензитивен период, в който кърменето се случва най-лесно. Когато обаче майката се опитва да закърми бебето след два, шест или повече часа, то може вече да спи, да не е активно и/или да е нахранено. Така самият старт на кърменето се компрометира. Оптимално е, ако здравословното състояние на майката и бебето позволява, новороденото да бъде поставено кожа до кожа върху корема и гърдите на майка си и да бъде оставено само да определи момента на засукване. Това обикновено се случва около час след раждането. Когато началото е трудно, майката трябва да прояви доста търпение и упоритост, за да се случат нещата.

Следващият препъни камък се оказват противоречивите съвети, които майката получава от медицински лица, роднини и приятели. Съветите могат да бъдат отричащи се един друг. Това създава не само объркване, но и напрежение и чувство за безсилие. Най-добре при възникнали въпроси или при появили се проблеми, майката да се свърже с консултант по кърмене. Както отбелязахме, консултациите са безплатни.

Да не пропуснем и мита за секциото и кърменето, който лично аз опровергах два пъти.

Секциото не е причина майката да не кърми. Заради по-дългата раздяла след раждането и липсата на стимулация е възможно по-късно слизане на кърмата. Междувременно детето се храни от шише и началото на кърменето може да е по-трудно, но това не е задължително. Важно в тази ситуация е майката да изцежда, ако няма възможност да кърми часовете след операцията. Дори да й се струва, че няма кърма, нека не се отказва, защото така ще стимулира производството на мляко. Първите два-три дни е нормално гърдите да не са напрегнати и препълнени, но това не означава, че трябва да чака. В този период има коластра, която е в малки количества, но пък е толкова ценна!

От опита си останах с впечатление, че кърмата по презумпция я има и трябва да си сбъркал много, за да не успееш да кърмиш. Да повторим основните грешки, като хранене под час и т.н., които дамите да избягват.

Да, за нас като бозайници е съвсем естествено да произвеждаме мляко, с което да изхранваме децата си. Но има състояния, заради които жената може да не успее да кърми. Има ситуации, в които е възможно майката да не успява да осигури цялото необходимо количество кърма, а само част от нея. Кърменето не е всичко или нищо и дори малкото количество е ценно за бебето, а и за майката.

Хубаво е жените да се подготвят за процеса на кърмене – има полезни безплатни лекции на нашата организация и ЛаЛечеЛига. Книги с ценна информация са „Всичко за кърменето – или почти всичко, но практично“, „Азбука на кърменето“, „Книга за кърменето“.

В добрия случай майката и бебето не са разделени след раждането и кърменето се случва на поискване, а не под час. Първите седмици е нормално новороденото да суче по 10 и повече пъти, т.е. на всеки два-два часа и половина, включително нощем. Няма да се разшири стомахът му, нито ще се разглези. Да не сравняваме новороденото със себе си. В утробата то получава храна непрекъснато чрез пъпната връв и е необходимо време, за да се адаптира към хранене през определени интервали от време.

Не е нормално кърменето да е болезнено. Може да има дискомфорт в началото, но болката е сигнал, че нещо не е наред и трябва да се проследи. Жените са много търпеливи в такъв момент, но само за един ден недоброто засукване може да доведе до разранени зърна, които след това се възстановяват бавно. Ако има болка, обърнете внимание на позата и начина на засукване. Ако не успеете да се справите сами, потърсете консултант преди положението да стане непоносимо.

Даването на допълнителни течности, особено в началото, може да компрометира кърменето. Световната здравна организация препоръчва изключително кърмене до шестмесечна възраст, което ще рече, че здравото бебе няма нужда от вода, чай, да не говорим за сокове.

Изразът „Спи като бебе“ се използва за дълбок, спокоен и продължителен сън. Здравото бебе не спи така. Ако първите 2-3 седмици бебето спи продължително и пропуска хранения, трябва да се обърне внимание на причината.

Има периоди, в които бебето иска да суче непрекъснато и майката решава, че кърмата не му стига. Бебета обаче сучат не само от глад, но и заради болка или превъзбуда, например. Не дохранвайте за всеки случай и ако имате притеснения, говорете с педиатъра си. Възможно е също така да става въпрос за скок в растежа и рязко увеличени нужди от кърма. Това обикновено се случва през втора-трета седмица след раждането, шеста седмица, трети и след това шести месец. Обикновено са достатъчни 3 до 7 дни и бебето само регулира количествата на кърмата, ако бъде оставено да суче толкова често, колкото желае. Ако в този период започне дохранване, тялото на майката не получава сигнал, че нуждите на бебето са нараснали и не произвежда нужната кърма. Тогава фразата „Кърмата ми е малко“ е вярна, но не е вярно, че майката не може да произведе достатъчно кърма. Въпрос на стимулация. Основният принцип при производството на кърма е, че търсенето определя предлагането – колкото по-често и по-активно суче бебето, толкова повече кърма ще има майката.

Майките, които нямат толкова достъп до информация, как могат да научат за вас?

Майките могат да намерят информация за консултантите ни по градове от сайта на aсоциацията www.podkrepazakarmene.com. На сайта ни има полезни статии. На страницата ни във Фейсбук пускаме интересна и полезна информация, а в групата Всичко за кърменето майките могат да споделят въпроси и опит, консултантите помагат със съвети и статии в отговор на питанията.

Има ли тенденция там, където се живее по-близо до природата, кърменето да е по-актуално – по-малки населени места, например?

Не, поне според последното национално проучване на кърменето, проведено в България. Според него процентът на кърмещите жени в градовете е по-висок от този на кърмещите жени в селата.

Какви хора ви търсят – млади, по-зрели, образовани? Има ли нещо като мода?

Търсят ни различни хора. Тук е важно да отбележа, че работим изключително с майката. Случва се да ни потърси баща, баба или друг близък, но ако някой иска да помогне, нека даде телефона ни на жената, която има нужда от подкрепа или информация.

Ако диетата на майката не е балансирана, тогава все още ли кърменето е по-полезно от адаптираното мляко?

Категорично. Самото понятие „балансирана диета“ е много спорно. Но е установено, че дори при гладуващи жени съставът на белтъчини, мазнини и въглехидрати в кърмата е постоянен, наличието на антитела, бели кръвни клетки и други защитни съединения остава. Разбира се храненето на майката се отразява върху състава на кърмата – водно разтворимите витамини, като витамин С и витамините от група В зависят от редовния им прием от майката. Важно е майката да се храни добре, но ако не го прави, това не е основателна причина да прекъсне кърменето.

И все пак, днешните формули са доста добри, нали?

Със сигурност по-добри, в сравнение с миналото. Те осигуряват оцеляването и развитието на бебето, което по някаква причина не може да получи кърма. Но не бива да забравяме, че съставът, към който се стремят формулите, е този на кърмата. Тя обаче се променя в рамките на едно кърмене, в рамките на един ден, в рамките от началото на кърменето до отбиването. Това няма как да се постигне в адаптираните млека. Затова, ако по някаква причина майката не може да осигури необходимото количество кърма за детето си, а само част – дори да става дума за малка част, има смисъл храненето да бъде смесено и детето да получава и кърма. Дори да става дума за малко количество.

Когато храненето е изцяло с формула, е добре да не забравяме, че близкият контакт с бебето, докосването и общуването са много важни и създаването на добра връзка между майката и детето й не зависи само от кърменето. Здравословното развитие на детето също е свързано не само с кърмата, но и с редица други фактори като хигиена, физическа активност и хранене, върху които можем да влияем.

Може ли да алергизираме детето, ако ядем т. нар. храни алергени в много големи количества, докато кърмим?

Зависи от бебето и майката. Не самото ядене на алергени предизвиква алергичната реакция, а отговорът на организма към тях. Ако майката забележи, че детето й страда, след като тя е консумирала определени храни, е добре да се консултира със специалист. Възможните прояви на алергична реакция са много широки и понякога е трудно да се забележи пряка връзка. И все пак, ако майката е здрава и никой в семейството не страда от алергии, няма смисъл да се ограничават всички потенциални алергени „за всеки случай“.

Самото кърмене намалява риска от развитие на алергии и повлиява положително, ако вече има такива. Има майки на деца с алергии, които обмислят да спрат да кърмят, за да не вредят на детето си чрез кърмата. Ако сте в такова положение и все пак ви се иска да кърмите, спазвайте назначената ви диета и потърсете подкрепа.

Ако плацентата донякъде предпазва плода на майки пушачки, то какво е положението с кърмачките пушачки?

Разбира се, идеалният вариант е майката да не пуши по време на кърмене. И не само тя – в помещенията, в които бебето живее, в автомобил и т.н. не е добре да се пуши, на открито около него – също. Тютюнопушенето около детето е опасно, защото то става пасивен пушач. Не е добре бебето да спи до пушач (без значение дали става дума за майката или бащата). Вредните вещества от тютюневия дим много бързо преминават в кърмата и имат силно негативен ефект върху бебешкия организъм.

И все пак вредните ефекти на пасивното пушене са по-ниски при кърмените деца, дори кърменето да е продължило само няколко месеца. Ако майката не може да откаже напълно цигарите, е много важно да ги намали максимално и вместо да се отказва от кърменето, да спазва някои правила: основното е да се пуши веднага след кърмене, така че до следващото хранене да минат около 3 часа, и да не спи до бебето.

Какви са екстремните случаи, при които кърменето наистина е невъзможно? Като да кажем, майката и бебето да са разделени заради недоносеност, лениво бебе, и как да се справим?

Кърменето не е възможно при някои заболявания на майката и бебето, при които организмът на майката не произвежда мляко, бебето не може да обработва кърмата, заболяване на майката може да се предаде чрез кърмата на бебето или майката приема лекарства, които не са съвместими с кърменето. В последния случай е добре майката да потърси второ мнение от фармацевт или лекар, които имат по-задълбочени познания в областта на кърменето, в асоциацията ни има такива специалисти.

Има случаи, в които храненето от гърда е трудно или невъзможно, но детето може да се храни с изцедена. За недоносените бебета кърмата е още по-важна и майката може да изцежда и носи в болницата, докато бебето е достатъчно силно, за да суче. Тогава е необходимо търпение и подкрепа и съветвам майките, които са в такава ситуация и искат да кърмят, да се свържат с консултант. Има бебета, които не искат да засучат по някаква причина, трябва да се реагира според ситуацията; има по-лениви бебета, които много спят и сучат вяло, също трябва да се оцени какъв е проблемът и да се реагира според него. Ако майката желае да храни детето си с кърма, но има проблеми със засукването, с които не може да се справи сама, докато намери помощ, е важно бебето да не остава гладно и гърдите да се изпразват на всеки 3 часа (на ръка или с помпа).

И последно – има ли кърменето краен срок? Как да усетим кога детето е готово да го отбием?

Кърменето е общуване между двама души и зависи преди всичко от тях, не от поставени срокове. Ако детето не е готово да се откаже, но по някаква причина майката е решила да приключат с кърменето, тя може да го отбие. Ако е склонна да го изчака, то ще се отбие само, когато е готово. Много деца се отбиват между втората и третата година, но има и такива, които продължават да сучат след това. Около 18-месечна възраст децата са най-малко склонни да се отбият.

Понякога върху майката се оказва натиск да отбие детето след първата година, защото в кърмата й вече нямало нищо полезно. Това твърдение е напълно невярно. Кърмата покрива значителна част от хранителните нужди на детето и през втората година, като му осигурява нужния вит. В 12 (ако майката не страда от дефицит), близо половината протеини, над 2/3 от нужните му вит. А и фолиева киселина. Kърменето след 12 месеца има положително въздействие и върху майчиното здраве. Редица проучвания доказват, че кърменето намалява риска от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците, рак на матката, рак на панкреаса, ревматоиден артрит, диабет тип 2, остеопороза. Продължителното кърмене има по-силен протективен ефект и върху детето, и върху майката.