"Грийнпийс" представи историческо изпълнение на пианиста Лудовико Ейнауди в Арктика, който се присъедини към кампанията "Спаси Арктика", съобщиха организаторите от природозащитната организация.

Ейнауди изпълни своя творба, композирана специално за случая на пиано върху плаваща платформа в океана, близо до Свалбард, Норвегия. Музикантът пътува на борда на кораба на "Грийнпийс" Arctic Sunrise.

"Да бъда тук е невероятно преживяване. Виждам чистотата и крехкостта на това място със собствените си очи и изпълнявам песен, написана за най-добрата сцена на света" - каза Лудовико Ейнауди от борда на Arctic Sunrise.

До 24 юни в Тенерифе, Испания, се провежда среща на Комисията OSPAR, която може да вземе решение за обявяване на част от Арктика за защитена зона.

OSPAR е организацията, която управлява международното сътрудничество за защита на морската среда в Североизточния Атлантически океан. На срещата Комисията трябва да вземе решение за обособяването на защитена зона в международните арктически води - зона, почти 10% от това, за което "Грийнпийс" настоява. Решението трябва да се вземе в светлината на информация на научната комисия на OSPAR, че има достатъчно доказателства за огромната екологична стойност на района и за сериозната загуба на лед, вследствие на климатичните промени.

"Грийнпийс" напомня на международната общност, че въпреки значимостта на арктическата зона - това е един от най-малко защитените океани. Международните води на Арктика, които стават все по-достъпни заради намаляващия лед, събуждат интересите на международни петролни, транспортни и риболовни компании.

Отдалечеността на Арктика я прави още по-уязвима. Не само екосистемата на тази зона е застрашена - Арктика има влияние над останалата част на Земята.

Докладът "Каквото става в Арктика не остава в Арктика", публикуван неотдавна, свързва влошаването на състоянието на арктическия океан с увеличение на екстремните явления в Северното полукълбо, като наводнения, силни бури и суши.

Източник: БТА