/ ThinkStock/Getty Images
Навършват се 210 години от рождението на Луи Брайл
100181
Навършват се 210 години от рождението на Луи Брайл
  • Навършват се 210 години от рождението на Луи Брайл
210 години от рождението на Луи Брайл отбелязаха Националното читалище на слепите, което носи неговото име, и Столичната библиотека. Луи Брайл губи зрението си, когато е съвсем малък, а едва на 16 създава азбуката за незрящи, пригодена за хора от целия свят, която и в днешния дигитален свят им помага да бъдат свободни и самостоятелни, когато четат и пишат.

Пет невероятни неща, които са измислени от тийнейджъри (ВИДЕО)
 
Луи Брайл е необикновено дете, но още на три години ослепява след инцидент в работилницата на баща си. Въпреки това завършва местното училище и е изпратен да учи в открития наскоро институт за слепи хора в Париж, разказва Спас Карафезов, председател на Националното читалище на слепите "Луи Брайл“.

Незряща студентка мечтае да помага на деца със специални потребности
 
"1825 година институтът се посещава от един капитан от армията на Наполеон, който подготвил т. нар. ноктюрно писмо, за да може войниците да четат заповедите на началниците с пръсти без да палят факлите, защото врагът познава позицията им. Но децата разучават това писмо от 12 точки в съответствие с латинската азбука, но не се получава нищо. Тогава хрумва на това младо 16-годишно момче гениалната идея да махне част от точките, да избере само шест и да ги подреди. Това е един гениален код", разказа Карафезов.

Столичното училище „Луи Брайл“ посрещна учебната година с 10 нови брайлови машини
 
Брайловата азбука е пригодена за хората по целия свят, а у нас е пренесена от Русия през 1906 година. Тя дава възможност на незрящите хора не само да пишат и да четат, те могат да го правят артистично и въздействащо.