Тийнейджърите са бъдещето. Звучи изтъркано, но това е самата истина. Понякога те намират решения не само на собствените си проблеми, но и се нареждат сред водещите изобретатели в света. Ето няколко неща, измислени от тийнейджъри:

Супермен

През януари 1933 г. гимназистът  Джери Сийгъл написал разказ, илюстриран от неговия приятел и съученик Джо Шустър. Историята била озаглавена „Управлението на Супермен“.  Главен герой в нея бил скитник, който придобил огромна физическа сила след експеримент с наркотик. Той започнал да използва силите си за нечисти цели, като забавление и трупане на печалби. Накрая изгубил своите нечовешки способности и отново станал обикновен човек, засрамен от това, че ще бъде запомнен като злодей. През 30-те години на ХХ век Сийгъл разработил нов персонаж, също именуван Супермен, но този път героичен.

Супермен
ThinkStock/Getty Images

Револвер

В тийнейджърските си години Сам Колт бил сред непопулярните деца в училище. Той започнал да крои планове как да изпъкне. Колт привлякъл вниманието на съучениците си с фойерверките, които измислил, но един ден запалил училището си. Това не го спряло и решил, че трябва да изобрети нещо по-голямо.

Едва на 16 години Самюъл Колт конструирал прототип на револвер с отворен скелет и въртящ се барабан. Този револвер се зареждал отделно - барутът и куршумът откъм цевта, а гилзата откъм тила. След редица подобрения, през 1835 г. той регистрирал американски и британски патент на известното днес с фамилията му оръжие - Колт.

Велики открития, направени в царството на сънищата

Знамето на Америка

Робърт Хефт бил едва 17- годишен, когато работил по проект за приемането в състава на САЩ на щатите Аляска и Хаваи, съответно като 49-ти и 50-ти щат. Учителят поставил четворка на неговия проект, обещавайки да му повиши оценката в случай, че Конгресът го одобри. По-късно оценката му действително била повишена, след като през 1960 неговият флаг бил предпочетен измежду близо 1500 варианта.

Брайловата азбука

Луи Брайл бил едва на три години, когато загубил зрението си при инцидент с инструментите на баща си. През 1824 г. 15-годишният Луи Брайл създал шрифт, с който направи четенето достъпно за незрящи хора. Първоначално той създал системата си на базата на военен шрифт, наричан нощен, и я използвал за изписване на текст и музика, а по-късно добавил към нея и цифрите. Брайловата азбука се използва и до днес по целия свят.

7-те най-значими открития на човечеството

Моторни шейни

Всичко започнало в момента, когато бащата на 15-годишния канадец Жозеф-Арман Бомбардие подарил на сина си очукан Ford T. За по-малко от седмица фордът бил разглобен на части и превърнат в модел на моторна шейна. Така Жозеф-Арман Бомбардие основал компания, която днес е един от основните производители на самолети. И до ден днешен тя е останала и производител на моторни шейни.

изобретения
ThinkStock/Getty Images


И още:

Кое е най-желаното изобретение за следващите 100 години?

Случайните открития, които промениха света (ВИДЕО)

7 български открития, които промениха света

5 изобретения отпреди век, непроменени и до днес

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук