/ / iStock/Getty Images
Столичното училище за незрящи деца „Луи Брайл“ посрещна учебната година с 10 нови брайлови машини, а в бъдеще ще получи още 90 от дарителите си, Лайнс клуб Кепитъл. Такава машина е нужна на всеки ученик, за да пише и да стане грамотен, разказа пред Дарик директорът на училището Елка Белокапова и допълни, че училището има нужда от още брайлови машини заради бързото им амортизиране и липсата на резервни части у нас. Днес за първи път училищния праг на „Луи Брайл“ прекрачиха десет деца. В училището учат 165 деца, незрящи и такива с множество увреждания.
 
Радостина показва как работи брайловата машина, но от старите. Машината се използва за водене на записки по всички предмети, и въпреки развитието на технологиите, незрящите деца не могат без нея.
 
Компютърът е полезен по дисциплините, в които се изписва само текст, разказва Галя, съученичка на Радостина.

Подаряват на столичното училище „Луи Брайл“ 10 нови брайлови машини

На брайловата машина се изписват и ноти.
 
Учебната година в „Луи Брайл“ започна с песни, стихотворения и много усмивки. Специален гост на тържеството беше Ваня, възпитаник на училището, прекрачила прага му преди 20 години. Тя се обърна към първокласниците:
 
„Училището е такова, каквото ти си го направиш. Ако вие си го направите щастливо, радостно, ще видите как после все нещо ще ви тегли натам, както мен. Аз като дойда в училище се чувствам волна, щастлива, пее ми се, тича ми се, скача ми се“.