/ ThinkStock/Getty Images
Подаряват на столичното училище „Луи Брайл“ 10 нови брайлови машини
98821
Подаряват на столичното училище „Луи Брайл“ 10 нови брайлови машини
  • Подаряват на столичното училище „Луи Брайл“ 10 нови брайлови машини
Децата от столичното училище за незрящи "Луи Брайл" ще започнат новата учебна година със специален подарък - 10 нови брайлови машини. Те се използват за писане в клас, а след това децата могат да учат от написаното и да се подготвят за следващия учебен ден. Машините са на стойност от 10 000 лева и са купени от Лайнс клуб София Кепитъл след организиране на дарителска кампания. Те ще бъдат подарени на училището в понеделник, на тържеството по случай първия учебен ден.
 
Брайловата машина е химикалът на незрящия човек, разказа пред Дарик заместник-директорът на училище "Луи Брайл" Любомир Велков. Самата машина изглежда като някогашната пишеща машина: "Има седем клавиша, тъй като всеки клавиш отговаря на една точка. Брайловата азбука представлява едно шестточие. Комбинации от тези шест точки дават определена буква, нота или други знаци. Единият клавиш е първа, втора, трета, четвърта, пета и шеста. Седмият клавиш служи за интервал".
 
Написаното чрез брайлова машина в клас служи на децата за прочитане при подготовката за следващия ден. Освен нея, те използват и брайлови учебници, а за предметите, при които има графики и схеми, те се принтират отделно, на брайлов принтер в печатницата на училището.
 
Десетте нови машини не са достатъчни, но са добро начало, споделя Любомир Велков и се обръща към хората, които имат възможност и искат да подкрепят образованието на незрящите деца, да дарят за купуването на още: "Ние от преди седем години правихме една благотворителна акция, събрахме сто машини, но те бързо се развалят. В България няма части за тях, така че пак ще трябват повече, поне 50-60 брайлови машини".  
 
На първия учебен ден в класните стаи на "Луи Брайл" ще влязат 165 деца, от 1-ви до 12-ти клас.