Наши младежи създадоха гривна, която да следи здравословното състояние
Наши младежи създадоха гривна, която да следи здравословното състояние / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Наши младежи създадоха гривна, която да следи здравословното състояние
61392
Наши младежи създадоха гривна, която да следи здравословното състояние
  • Наши младежи създадоха гривна, която да следи здравословното състояние

Български младежи от Националния отбор по роботика създадоха гривна, която да следи за състоянието на възрастни хора със здравословни проблеми. Младите учени предвиждат ако констатира нещо нередно в състоянието на пациента, гривната да сигнализира автоматично на телефон 112.

Мултифункционалната гривна ще отчита стойностите на кръвното налягане и при повишаването му ще сигнализира, твърдят създателите му. Тя се състои от микропроцесор, бутони за включване и измерване на кръвно, както и бутон SOS, който пациентът може да сигнализира при спешни състояния.

Технологичното чудо ще разполага и с джипиес, който лесно може да определи локализацията на притежателя му.

В момента прототипът е в процес на разработка. Когато бъде реализиран обаче, той може да премине в серийно производство. Изобретението ще предотврати много смъртни случаи, убеден е един от създателите му Христо Желев. Момчето е десетокласник в Националната природо-математическа гимназия и твърди, че по изчисления на стойността на компонентите в гривната цената на устройството надали ще бъде по-висока от 110 лв.

След среща с представители на отбора по роботика здравният министър Десислава Атанасова пое ангажимент когато гривната бъде факт, да си осигури достъп на пациентите до филиалите на спешната помощ и по този начин изобретението да бъде тествано в реално време.