Наградиха българския моряк, участвал в спасяването на над 500 души от Коста Конкордия
Наградиха българския моряк, участвал в спасяването на над 500 души от Коста Конкордия / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Наградиха българския моряк, участвал в спасяването на над 500 души от "Коста Конкордия"
57085
Наградиха българския моряк, участвал в спасяването на над 500 души от "Коста Конкордия"
  • Наградиха българския моряк, участвал в спасяването на над 500 души от "Коста Конкордия"

Българският моряк Петър Петров получи наградата на Европейския парламент за европейски гражданин. Той помогна за спасяването на повече от 500 души при потъването на круизния кораб "Коста Конкордия".

Призът се връчва за дейности, които насърчават взаимното разбирателство и изразяват ценностите, залегнали в Хартата за основните права на Европейския съюз. Петров е бил сред последните трима моряци, напуснали кораба след катастрофата край италианския остров Джилио, при която загинаха десетки туристи.

Петър Петров не се приема за герой или поне не единственият. Спомня си, че това, което го е уплашило при потъването на кораба, е да не види удавени хора: "Аз съм 17 години в морето и съм трениран на всякакви ситуации. На мен са ми се случвали много ситуации - хора, починали при инциденти; пожар на борда. Аз съм виждал много аварийни ситуации, но в аварийните ситуации трябва да се действа. Тя няма да стане по-лека, а ще стане още по-аварийна, ако не направиш нещо, за да излезеш от нея. Така че автоматично аз съм претръпнал и действам по свой дълг".

Никой от хората, които е спасил, или техни близки не са го потърсили, за да му благодарят.

"Аз самият не се тикам да контактувам с пострадалите хора. Ако някой иска, ще ме потърси", каза скромно Петров.

Морякът продължава напред и се опитва да не мисли за инцидента: "Животът продължава. Трябва да се ликвидират последствията от трагичния инцидент и да се гледа напред".

Наградиха българския моряк участвал в спасяването на над 500 души от "Коста Конкордия"
netinfo