/ / iStock/Getty Images
Концепцията за него е дело на българския пилот и световен рекордьор по парапланеризъм Весо Овчаров
След по-малко от месец редица шампиони и рекордьори в парапланеризма от цял свят ще пристигнат в Сопот, за да станат част от първото издание на събитието Red Bull Acro Cross. В периода от 30 август до 1 септември те ще имат възможност да се включат в надпреварата, която ще се случи за първи път в историята на спорта и ще се запознаят отблизо с дисциплината акро крос.

Самата дисциплина и реализацията на състезанието се случват по идея на българския пилот и световен рекордьор Весо Овчаров. Именно негово е и желанието началото на събитието да бъде поставено не къде да е, а на родна земя - в Сопот.

/ iStock/Getty Images

Правилата на състезанието

Правилата на иновативатовото състезание предизвикват комплексните умения на пилотите, а зрителите ще могат да видят синтез на най-характерните моменти на различните дисциплини в спорта.

/ iStock/Getty Images

Програмата на събитието в двата състезателни дни включва масово излитане от горната станция на лифта на Сопот и общ въздушен старт, последвани от състезателно летене за скорост на сравнително къси дистанции (около 10 км), което дава възможност за пряко наблюдение от старта на горна станция на лифт Сопот. По продължение на трасето ще има три контролни точки, като на всяка състезателите ще трябва да изпълнят акробатични фигури. В зависимост от начина, по който са реализирани, ще се отнемат или добавят точки към резултата на атлетите.

За финала на състезанието участниците ще се състезават обратно към долната станция на лифт Сопот, където ще трябва да кацнат в мишена с диаметър на най-малкия кръг - 1 см, като освен точността, ще бъде оценяван и стилът на кацането, който отново добавя или отнема точки.

/ iStock/Getty Images

Кой от всички състезатели ще бъде първият победител в историята на Red Bull Acro Cross, предстои да разберем много скоро. Освен купата и престижа на първи шампион на единственото по рода си състезание, той ще си тръгне с луксозен, авиационен часовник Garmin Marq.

Гост звездите на Red Bull Acro Cross

Към този момент участието си в състезанието са потвърдили някои от най-изявените имена в парапланеризма. Сред тях са:

Тим Алонги (Франция) - актуален Световен шампион по акробатичен парапланеризъм

Рафаел Гоберна (Бразилия) - няколкократен шампион на Бразилия

Феликс Родригез (Испания) - част от семейството, измислило парапланеризма като спорт. Изключително добър състезател във всички дисциплини.

Франсоа Раголски (Франция) - бивш световен шампион, сега се занимава с интересни приключенски проекти из целия свят

Джак Пимблет (Англия) - младата надежда, шампион на Англия

Кристина Колб (Германия) - една от най добрите жени в спорта

Артош Гоофориан (Турция) - шампион на Турция

Егор Посохин (Русия) - шампион на Русия

Никола Донини

Тео

/ iStock/Getty Images

Организатори на първото издание на Red Bull Acro Cross са Red Bull и Лифт Сопот. Нова Броудкастинг Груп е медиен партньор на събитието.

Повече актуална информация за събитието следете на официалната му страница във Facebook.