На Велики Четвъртък патриарх Неофит чете 12 откъса от Евангелието
На Велики Четвъртък патриарх Неофит чете 12 откъса от Евангелието / снимка: БГНЕС

Богослужение по повод Велики Четвъртък отслужва българският патриарх Неофит в храм-паметника „Св. Александър Невски”. Десетки миряни се събраха в патриаршерската катедрала, за да запалят свещ в най-важния ден от Страстната седмица.

На Велики Четвъртък според Евангелията се случва и предателството на Юда, докато Божият син се моли в Гетсиманската градина в нощта на своя арест. Във Велики Четвъртък е произнеса и потвърдена от Пилат Понтийски смъртната присъда на Христос.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. По време на маслосвета, всеки желаещ мирянин бива помазан с елей за здраве. Патриарх Неофит пред присъстващите чете 12-те откъса от Евангелието, разказващи за страданията на Христос.

Велики Четвъртък е и денят за боядисването на великденските яйца. Традицията изисква това да се случва рано сутрин, преди изгрев слънце. Първото яйце задължително трябва да бъде червено като символ на кръвта на Спасителя. С него се рисува кръст за здраве върху челата на децата, а бузките им се натриват за здраве, отбелязва БГНЕС.

На този ден от Страстната седмица се замесва и тестото за великденските козунаци. Обредът позволява на християните, които не са успели да боядисат яйцата и да замесят тестото в четвъртък, да го направят и в събота.