Малки дози аспирин удължават живота
Малки дози аспирин удължават живота / ThinkStock/Getty Images

Възрастните хора, за които рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови болести е по-голям, могат да доживеят до дълбока старост, ако ежедневно приемат малки дози аспирин, съобщи Лента. До тези изводи стигнали учени от университета на Южна Каролина.

Хапчето, което помага за здравето и красотата

За да преценят дългосрочния ефект от аспирина, специалистите анализирали данни от няколко национални проучвания. Това им позволило да съставят два сценария за промените в здравето на възрастните американци, които приемат аспирин. При това били взети предвид някои показатели, като хронични заболявания, индекс на телесна маса и смъртност.

Вижте какви са ползите и вредите от всекидневната доза аспирин

При първия сценарий били преценени ползите за здравето, ако се следват съветите на експерти, които уверяват, че аспирин трябва да се приема от мъжете на възраст между 45 и 79 години и от жените на 55-79-годишна възраст, когато потенциалната полза от лекарството е по-голяма от свързаната с кръвоизлив в червата потенциална вреда от него.

При втория сценарий учените предположили, че всички жители на САЩ над 51-годишна възраст ежедневно приемат аспирин, като не обръщат внимание на препоръките.

Аспиринът намалява сърдечните заболявания при жените

Било установено, че ако се следват инструкциите, ще бъдат предотвратени 11 случая на сърдечносъдови болести и 4 случая на рак у всеки 1000 американци на 51-79-годишна възраст. Средната продължителност на живота им ще нарасне с 0,3 години. В резултат 8 от всеки 1000 жители на страната ще доживеят до 80-годишна възраст, а други трима ще станат столетници.

Малките дози аспирин помагали срещу рак на дебелото черво

Учените не констатирали значително намаляване на инсултите. Освен това рискът от кръвоизлив в стомашночревния тракт нараснал с 25 на сто. При втория сценарий ползата от аспирина се оказала съвсем малко по-голяма.

Източник: БТА