Малките дози аспирин помагали срещу рак на дебелото черво
Малките дози аспирин помагали срещу рак на дебелото черво / ThinkStock/Getty Images

Пациентите, които са засегнати от рак на дебелото черво и приемат малки дози аспирин, са с по-големи шансове да оцелеят, сочат резултатите от норвежко изследване, цитирани от ЮПИ.

То обхванало над 23 000 участници, засегнати от рак на дебелото черво. Учените установили, че пациентите, които приемали аспирин, са с 15 на сто по-малък риск да умрат от болестта през следващите няколко години. Получените резултати все пак не доказват, че аспиринът удължава живота на засегнатите от колоректален рак.

"Вероятно има и други причини хората, които приемат аспирин, да са с по-добри шансове да оцелеят", заяви ръководителят на изследването д-р Хетил Таскен от университета в Осло.

"Много са обаче доказателствата, че малките дози аспирин могат да намалят риска от рак на дебелото черво", допълни той.

Създадоха лекарство за рак на кожата

Всъщност американските здравни власти препоръчват хората на 50-60-годишна възраст да приемат аспирин, за да намалят риска от развитие на колоректален рак. "Неясно бе дали хората, които са засегнати от рак на дебелото черво, ще извлекат полза от добавянето на аспирин към лечението си", поясни ученият.

"Резултатите навеждат на мисълта, че си струва да се приема лекарството", допълни той.

Проф. Таскен допълни, че ще е добре да се изчакат резултатите от клинични тестове, при които аспиринът се изпробва като лечение срещу колоректален рак. Тези тестове се провеждат в момента.

На участниците в изследването била поставена диагноза рак на дебелото черво между 2004 г. и 2011 г. Над 25 на сто от пациентите приемали ежедневно малки дози аспирин повече от 6 месеца след диагностицирането им, а повечето от тях приемали лекарството и преди това. Учените констатирали, че около три години по-късно 66 на сто от приемалите аспирин били живи, докато това се отнасяло за 58 на сто от неупотребявалите лекарството.

Учените взели под внимание и други фактори, като възраст, стадий на заболяването и дали пациентите са приемали лекарства срещу сърдечни болести. Оказало се, че ползата за приемалите аспирин остава непроменена. Впоследствие учените заключили, че пациентите, които приемали аспирин преди диагностицирането им, са с 23 на сто по-малък риск да умрат от колоректален рак и с 14 на сто по-малък риск от смърт вследствие на каквато и да било друга здравна причина в сравнение с участниците, които изобщо не приемат лекарството.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Oncology.

Източник: БТА