/ БГНЕС
На 6 януари е Йордановден или Богоявление. Православен празник, на който се ознаменува кръщението на Иисус Христос от Йоан Кръстител в река Йордан. В различни области празникът е наречен Кръстовден, Водици, Водокръщи и съпровождан от различни ритуали.

С традиционно мъжко ледено хоро извадиха кръста от водите на р.Тунджа

На Йордановден се месят три ритуални хляба, при чието замесване се ползва светена вода. Единият е за дома, вторият за гостите, третия се остава пред врата на къщата, за да се нагостят минаващите. Може би заради този ритуал, именниците не сядат на своята трапеза без хляб.

ГАЛЕРИЯ: Деца поведоха леденото хоро в Калофер
 
Ето и кои са другите любими ястия на празнуващите днес:

Шопска салата - тази салата е типично българско ястия, което е едно любимите на празнуващите имен ден днес. Шопската салата е чудесно мезе за хубава домашна ракия, която присъства на всеки празник.
 

ThinkStock/Getty Images


Пълнени чушки с кайма и ориз - празнуващите обичат домашно приготвената кухня и са любители на традиционните ястия. Ето защо често си хапват пълнени чушки, разбира не постни.

Близо 150 000 българи празнуват имен ден на Йордановден

Гъбена каша
- вкусна каша, която малки и големи обичат да похапват особено в студеното време. Приготвя се лесно и засища за дълго време. Има различни вариации на гъбената каша, но тази със сметана е предпочитана.
 

ThinkStock/Getty Images


Печено прасе - едно от най-атрактивните, вкусни и ароматни ястия, които красят празничната трапеза. Йордановците обичат свинско месо и се радват, когато то е поднесено по по-нетрадиционен начин, които храни окото, освен стомаха.

Баклава - разпространява се сред османските, иранските и балкански народи и се превърнал в любим десерт, на хората по нашите земи. Баклавата се сервира основно по празници, но това не пречи да е любимата сладост на именниците днес.
 

ThinkStock/Getty Images

БГНЕС