Колко дървета са останали на Земята?
Колко дървета са останали на Земята? / ThinkStock/Getty Images

На Земята има малко над три трилиона дървета - осем пъти повече от предишната оценка, която беше към 400 милиарда, съобщи Би Би Си.

Новата оценка е направена от учени от Йейлския университет под ръководството на Томас Краутър. Те са комбинирали данни от преброяване на земята и от спътникови снимки. Предишният брой е изчислен предимно по спътникова информация.

Липсата на достатъчно широколистни гори причинява температурни аномалии, твърди учен

От общия брой, който е приблизително 3 040 000 000 000 дървета, 1,39 трилиона са в тропиците и субтропиците, 0,61 трилиона са в районите с умерен климат, а 0,74 трилиона - в северните гори точно под Арктика. Именно северните гори, които са иглолистни, са най-гъсти.

Броят на дърветата е много важен за изследвания в много сфери, като се започне от такива, посветени на хабитатите на животни и растения и се стигне до климатични модели, защото дърветата имат важна роля в поглъщането на въглеродния двуокис от атмосферата. Сам по себе си по-големият брой обаче не променя нищо.

"Ние просто описахме състоянието на световната горска система с числа, които хората могат да разберат, а учените да използват" - каза д-р Краутър.

Източник: БТА