Калоянчев - министър на хумора, сатирата и забавата
Калоянчев - министър на хумора, сатирата и забавата / снимка: Sofia Photo Agency, Камелия Атанасова
За Бог беше обявен по време на бенефиса си актьорът Георги Калоянчев. Снощи той отпразнува 50 години на сцената на Сатиричния театър със спектакъл под режисурата на Бина Харалампиева. Поздравиха го колеги от почти всички софийски театри. Изненадващо за публиката, Народният театър „Иван Вазов” не беше подготвил нищо специално за празника на Калата. Гост на него беше и президентът Георги Първанов.

Една от другите звезди на Сатирата Никола Анастасов, в ролята на Зевс, обяви Калоянчев за Бог. Шегувайки се, Анастасов уточни, че прави това по поръчка на управляващата тройна коалиция. По време на бенефиса имаше и още една шега по адрес на правителството. Актьори препоръчаха на управляващите, че когато трябва да се правят някакви промени във властта е най-добре да се започне от директора на Сатиричния театър.

По поръчка на Съюза на артистите в България Валентин Танев подари на Калата истински меч и призна, че за него той е най-достойният рицар на българския театър.

Министърът на културата Стефан Данаилов беше изпратил писмо, от което стана ясно, че вече 50 години Георги Калоянчев заема поста министър на хумора, сатирата и забавата. „Ти си единственият министър в историята, който изкарва такъв мандат”, беше написал Ламбо на своя колега. Той награди Калоянчев със „Златен ритон” и 5000 лева.

Актьорите от Комиците провъзгласиха Калата за Краля на комедията, сложиха му корона на главата, а той обеща да спи с нея и да не я сваля поне един месец. Появата на Христо Гърбов, Руслан Мъйнов, Любо Нейков, Кръстю Лафазанов, Ненчо Илчев и Петьо Петков накара Георги Калоянчев да се изправи на крака. „Не мога да не стана за вас”, каза актьорът, който по време на целия си бенефис стоеше на красив трон.

На края на бенефиса си Георги Калоянчев благодари на съпругата си и на публиката си. „Запазете си билетите от тази вечер и елате тук след 10 години, за да празнуваме моите 60 години на сцената”, обърна се Калата към зрителите в салона.

Повече за бенефиса на Калоянчев можете да прочетете в Zar.bg