/ Thinkstock/Getty Images
Как протичат детските летни лагери в Кремиковския манастир?
96741
Как протичат детските летни лагери в Кремиковския манастир?
  • Как протичат детските летни лагери в Кремиковския манастир?
На три години е било най-малкото дете в летните лагери, които организират в Кремиковския манастир всяка година. Тази година се очакват 500 деца, по 50 в смяна. За втора година ще има група от деца със специални образователни потребности. Вместо седмица за тях престоят е по-кратък, няколко дни, като нощуват в манастира с придружител. Летните лагери са безплатни.
 
Как протича денят на децата в манастира, разказва преподавателят по вероучение Милена Йоцова: "Сутрин ставаме. Има състезателен характер - коя стая ще бъде най-добре подредена, оценяваме на ужким. След това отиваме на утриння в храма. Децата, които са идвали повече пъти, знаят, четат Псалтир, Апостол, обичат да се включват в Богослужението. Големите момчета вече са подстригани за певци и четци, носят свещника, кадилницата. На децата толкова много им харесва! След Богослужението е закуска, след това имаме занятия. Всяка година имаме различни теми, по които говорим. Тази година ще бъдем изцяло на български светци, ще разкажем за Свети Хан Тервел, за Свети Серафим Софийски Чудотворец, за Света Петка Българска и Свети Йоан Рилски. Всяко занятие си има задачи закачи - лабиринт, кръстословица, пъзел - нещо, което децата чакат с нетърпение".
 
"Преди доста години, като започнах да работя с отец Серафим, започнахме от кв. "Христо Ботев" и там децата на протестанти до края на учебната година започнаха да носят кръстчета, да пеят "Богородице, Дево" - точно това, което днес на Благовещение, пеем всички. Това е любима песен на всички деца. Няма деца на лагера, които не научават "Богородице, Дево". Това е поздравът на Свети Архангел Гаврил към Света Богородица. Не е имало нито едно дете, което да не издържи една седмица на лагера. Преди две години започнахме да правим лагери за детските градини - три дни с две нощувки. Има едно-две дечица, на които вечер им става тъжно и плачат за мама, но няма дете, което да си е тръгнало".