Изчезва ли изкуството на калоферската дантела?
Изчезва ли изкуството на калоферската дантела? / снимка: БГНЕС, архив
Изчезва ли изкуството на калоферската дантела?
74314
Изчезва ли изкуството на калоферската дантела?
  • Изчезва ли изкуството на калоферската дантела?

Повече от 100 години след появата на калоферската дантела това уникално и изключително красиво изкуство е на път да изчезне. Невероятно фината и сложна плетеница е прочута по цял свят като достойна конкуренция на брюкселската, но от години рядко се среща в България.

Изработването на дантели е изхранвало цели семейства през 19-и до средата на 20-и век в Калофер, но днес само шепа майсторки пазят тайната на сложното й изкуство.

Да се плете калоферска дантела се иска талант, точно око и сигурни ръце. Този вид дантела е едно от най-сложните плетива, с елементи, които се сплитат по най-различни начини. Работи се с по 20 совалки, но има модели, които се правят и с по 200, с много карфички, разказва пред Дарик Галина Симеонова от Карлово.

Всеки един модел се прави на рисунък върху хартия, после се закрепва с карфички върху специален цилиндър. Някои модели отнемат от 4-5 часа като някои елементи на коледна украса до 2 месеца за по-сложните салфетки, обяснява майсторката.

Галина започва да плете калоферски дантели преди много години от любопитство, което прераства в страст, а през последните години става поминък. Изработва както детайли за дрехи като яки, маншети, декорации за шапки и деколтета, така и мартеници, коледна и великденска украса, картини и салфетки.

Майсторката на калоферска дантела има и успешно участие в ревю на млади дизайнери в Амстердам, където представя над 30 уникални дантели. В тях тя вплита най-популярните български мотиви като роза, лале, еделвайс и др.

Заради красотата и трудната си изработка калоферските дантели са редки, но много търсени и скъпи. Цената зависи от сложността, размера и конците, с които е изработена, обяснява Светла Йовева от читалището в Калофер. Един комплект за спалня (тоалетка и нощни шкафчета), тръгва от 40 лв. нагоре, но плетачките не са меркантилни и могат да купят неща и на по-приемливи цени, допълва Светла Йовева.

От 16 години в Калофер организират Празник на дантелата, с надежда изкуството да остане живо. Празникът винаги съвпада с Успение Богородично - 15 август.

Изненадата тази година са жените от софийската група за занаяти „Седянката", които ще демонстрират на живо плетенето на дантели, разказва кметът на Калофер Румен Стоянов. Те ще творят в двора на Даскалботьовото училище.

Преди това ще има музикална и танцова програма от местни самодейци. По-късно откриваме изложба на калоферски дантели и дискусия, посветена на „бялата магия", допълва кметът.

Всеки, посетил утрешния празник на дантелата в Калофер, може да си тръгне с уникално, ръчно направено плетиво за спомен.

Сред най-красивите изделия са икона на Света Богородица, изплетена със сърмени конци, букет рози или украса за дома. За тези, които не могат да си позволят да си купят сувенир, остава споменът за ефирната уникална красота на калоферските дантели.