Истанбул дава още 2,5 млн. евро за Желязната църква „Свети Стефан
Истанбул дава още 2,5 млн. евро за Желязната църква „Свети Стефан / снимка: DarikNews.bg, Пловдив

Община Истанбул и местната областна управа са превели 1,3 млн. евро за българския храм „Свети Стефан" в турския мегаполис. Това съобщи председателят на църковното настоятелство Васил Лязе за Дарик. Новите ремонтни дейности вече са започнали и се очаква да продължат около 2 години. Тези пари вероятно няма да са достатъчни, така че очакваме да ни отпуснат още 1,2 млн. евро от фонд към Областна управа Истанбул, добави Лязе.

В следващите месеци ще се ремонтират колоните на самата желязна конструкция на сградата, а някои от тях, които са ръждясали, ще се подменят изцяло.

Предстои да започне работа и по метоха към църквата, където трябва да се ремонтира външната фасада, обясни още в интервю за Дарик Васил Лязе. През последните две години бе изцяло подменено обзавеждането и бе направена пълна реконструкция на храма отвътре.

Кампанията за възстановяване на Желязната църква в Истанбул започва преди повече от 10 години по инициатива Граждански клуб - Пловдив и Община Пловдив. Дарик е основен медиен партньор в инициативата. Спасяването на храма, премина през няколко основни етапа през годините - укрепване на основите, реставрация на иконостаса и вътрешните помещения, позлатяването на купола. В дарителските кампании през годините активно участват представители на пловдивските арт среди и бизнесмени от града.

Желязната църква „Св. Стефан" е единствената по рода си с такава конструкция, построена преди 165 години от българите в Цариград. Тя е и единственият храм в Истанбул днес, който е с позлатен купол. Издигната е в кв. "Фенер" на брега на Златния рог.

Други новини от Пловдив