И с танк се включиха в кампанията „Без TIR-оризъм”
И с танк се включиха в кампанията „Без TIR-оризъм” / снимкa: DarikNews

Акция от кампанията "Без ТИР-тероризъм в моите почивни дни" се проведе на главен път Е- 79 при село Усойка, между Дупница и Благоевград. Тя бе организирана от депутатите Ваня Цветкова и Светослав Спасов. Спасов протестира с плакат, на който бе изобразен танк, символ на това, че единственият шанс на живеещите в селото да оцелеят е да си купят танк.

"Безопасността на хората в тези населени места, през които преминава главен път, не е осигурена. Те рискуват живота си всеки ден, като пресичат пътното платно, за да отидат до магазина или съседа", заяви Ваня Цветкова.

За последните 15 години има поне 10 смъртни случая. Миналата година на пешеходна пътека бе убита възрастна жена, коментираха жители на Усойка. Те настояха за изграждане на подлез или надлез и по- голям контрол от страна на полицията. Органите на реда не позволиха да бъде спряно движението на главния път, като призоваха да се спазват правилата за движение.

"Според европейската практика, не би трябвало такива главни и международни пътища да минават през населени места. Около 7000 души са пуснали SMS до момента в подкрепа на кампанията "Без ТИР-тероризъм в моите почивни дни".

Акциите стартираха на 5 октомври в Габрово. "Бяхме и на Дунав мост, Княжево, Горубляне, сега на Е- 79, а имаме покани от кметовете на Струмяни и Петрич, където ще бъдем до края на годината", коментира пред Дарик Светослав Спасов.Спасов.

В рамките на SMS-допитването до 7 януари 2009 г. всеки българин може да изрази своята гражданска позиция като гласува с SMS на номер 17 1200 за ограничаване движението на тежките камиони през почивните дни и на номер 17 1201 за запазване на сегашната ситуация.

Кампанията „Без TIR-роризмъм в моите почивни дни” се реализира с медийната подкрепа на национално „Дарик радио” , вестник „24 часа”, Нова телевизия и консултантска къща Home For You.