Филмова панорама на планинарското кино в Шумен
Филмова панорама на планинарското кино в Шумен / netinfo
Панорама на планинарското изкуство и екстремните спортове ще се проведе в Шумен. В нея са включени поредица от филми на български и чуждестранни участници в планинарски и алпинистки експедиции, състояли се през последните години в над 25 държави от пет континента. Филмите запознават с бита, културата, изкуството и екзотиката на места от различни географски ширини. Програмата включва всички наградени филми от Шестия Международен фестивал на планинарския филм в Банско 2006 г. и избрани награждавани филми от предишни програми. Всеки от тях ще бъде представен с мини лекции.

Панорамата ще се проведе между 6–8 юни в регионална библиотека “Ст. Чилингиров”-Шумен. Входът е свободен. Предстои да бъде показана изложбата „Двама българи срещу „Планината-убиец ”. Тя включва фотографии от миналогодишната експедиция на алпинистите Николай Петков и Дойчин Боянов на Нанга Парбат, висок 8125 м.

Част от филмите, включени в програмата са: „Гезьойс – тътнещата планина”, Австрия, “Бездната”, Италия, “Без постоянен адрес”, Канада, “Откраднатата красота”, България, експедиция “Кедар доум’ и др.

Пред Дарик организаторите на панорамата разказаха, че съвсем скоро предстои българска експедиция да стартира изкачването на планински върхове в Аксу (Бялата вода), Киргизия. До момента не е имало опити от българска страна за покоряване на мястото. Там се намират едни от най-впечатляващите отвесни стени, които впечатляват и предизвикват катерачи по цял свят.

През месец август 30-те уникални филма от панорамата ще бъдат показани във Варна.

Други ноивни от Шумен