Експлоатация на деца във филмовата индустрия
Експлоатация на деца във филмовата индустрия / Снимка: Sofia Photo Agency

В повечето филми, които се снимат в България – и български и копродукции – се злоупотребява с детския труд – за това алармираха от Инициативен комитет за защита правата на децата и изпълнителите в кино- и телевизионната индустрия. От там дадоха примери за повече от 12-часов работен ден на деца статисти при лоши условия.

7-годишният Константин Малчев е на работа от 6 сутринта до 6 вечерта, но е чакал до 22.30, за да му се плати. В това време не е имал осигурено помещение за преобличане, нито за почивка, нито удобно място да се храни.

Така от Инициативния комитет за защита правата на децата и изпълнителите в кино- и телевизионната индустрия описаха работния ден на едно от децата, ангажирани в продукция на „Ню Имидж” - България и едно от малкото, чиито родители са посмели да се оплачат. Обвиниха и Главна инспекция по труда, че не изпълнява задълженията си за контрол и санкциониране на нарушителите. От инициативния комитет напомниха, че според постановление на МС деца могат да работят не повече от 4 часа.

От същия инициативен комитет обвиниха „Ню Имидж” - България в расизъм на база на различните хонорари, които изплаща за ден на статистите си според цвета на кожата – 25 лева за българи, 70 лева за тъмнокожи и от 100 до 170 лева за монголоидни.