Два проекта за над 4 млн. лева очаква Перперикон през 2012-а
Два проекта за над 4 млн. лева очаква Перперикон през 2012-а / снимка: DarikNews.bg, архив

Очаква се през тази година да стартира изпълнението на два проекта, свързани с археологическият комплекс Перперикон. Общата им стойност е приблизително 4,5 млн. лева, стана ясно по време на пресконференция, дадена от кмета на Кърджали инж. Хасан Азис.

По думите му решението на Министерския съвет, взето в началото на тази година, за безвъзмездно предоставяне на терените, в които е разположен Перперикон, са тясно свързани с проектното предложение на общината на стойност над 3,5 млн. лева. Терените са с обща площ от 514 322 кв.м. Проектното предложение вече е одобрено по ОП „Регионално развитие”. Чрез него ще бъде укрепен скалния масив и изградена  туристическа инфраструктура на паметника.

Очаква се областният управител на Кърджали да сключи договор с кмета на общината и предаването на имотите на общината да бъде организирано в рамките на месец, след решението на Министерския съвет. След приключване на процедурата по прехвърлянето им община Кърджали ще стопанисва Археологически комплекс Перперикон за срок пет години след изпълнението на проекта.

Община Кърджали очаква в най скоро време и покана за подписването на Договор за безвъзмездна финансова помощ, след което ще започне реализирането на проекта.

Вторият проект е свързан с реставрирането и експонирането на Античен и средновековен град Перперикон. Това е проектът, който община Кърджали подготви, за да може да получи наградата от 1 млн. лева и осребри спечеления м.г. чек в надпреварата на вестник „Стандарт”„Чудесата на България”.

Междувременно в свое изявление, разпространено от пресцентъра на областната администрация в Кърджали, областният управител Иванка Тушанова твърди, че кметът е трябвало до края на 2011 г. да представи готов проект за консервация и реставрация на паметника, „а не да се опитва да рестартира спрения проект за посетителски център с козметични поправки”. „В този случай резонният въпрос е не „валиден ли е подписът на чека”, а има ли общината готовност да защити своя проект пред министерството на културата и това на финансите”, алармира тя. По думите на областната управителка от нея не е искано съдействие по въпроса на най-високо ниво.