Българската Коледа - нека подарим надежда на деца с увреден слух и зрение с един SMS
Българската Коледа - нека подарим надежда на деца с увреден слух и зрение с един SMS / http://www.bgkoleda.bg
Българската Коледа - нека подарим надежда на деца с увреден слух и зрение с един SMS
69154
Българската Коледа - нека подарим надежда на деца с увреден слух и зрение с един SMS
  • Българската Коледа - нека подарим надежда на деца с увреден слух и зрение с един SMS

Ден преди най-светлия християнски празник отново заговаряме за благотворителната инициатива, носеща неговото име. Тази година "Българската Коледа" ще помогне на малчуганите с увреден слух да чуят, а на тези, с проблеми със зрението - да видят света около себе си. Ранните изследвания са изключително важни за предотвратяване на възникването на усложнения при слуха и зрението. Тези изследвания обаче са ограничени от липсата на достатъчно специализирана апаратура.

Можем да ги направим възможни с един SMS на номер 1117. Защото надежда има...

Този месец ви срещнахме с родители, които са подали молби за кандидатстване за финансиране от „Българската Коледа", защото нямат средства, с които да покрият лечението на малките им радости в живота. Срещнахме ви и с родители, които не са подали молби за финансиране. Защото за тях просто вече е късно...

„Не може без него. Един слухов апарат е над 2000 лева, не мога да си го позволя. Социалните плащат 400 лева, апаратът е повече от 2000 лв. Значи, аз на всеки три години трябва да имам излишни по 2000 лв., за да мога да закупя слухов апарат", споделя притеснена майка.

„В смисъл, ако е без този апарат, нищо не се чува. Трябва да си го закупим, пък ние нямаме средства", казват разтревожени родители.

„Не искам да прозвучи грубо, но стана точно едно имплантиране на конвейер. Не знам защо се получи това, но чувам оттук оттам, ние сме майки, които се познаваме, чувам, че има имплантирани деца, които изобщо не си носят апаратите. Държавата отпуска 36 хиляди лева и ти го взимаш това нещо и го хвърляш, защото това не си дал парите от джоба си. За мен това са грешни пари", разказват родителите.

Истината е, че много от тези реплики днес нямаше да са факт, ако ранната диагностика у нас беше на ниво. За добра грижа към децата с нарушен слух говорим тогава, когато още в родилния дом той бъде изследван и малчуганите бъдат изпратени в специализирано здравно заведение. За целта обаче е нужна апаратура, която за съжаление не навсякъде е налична, твърди специалистът по уши, нос и гърло проф. Диана Попова:

„Значи това, което трябва да се направи, е децата до 48-ия час след раждане да се изследват за евентуално нарушение на слуха. Засега в страната има три или четири болници, които са си закупили необходимата за това апаратура. Целта на тези апарати е да покажат дали има нарушение или няма, те не дават прецизна диагностика. Но целта на „Българската Коледа" е да се набавят такива апарати във всички неонатални болници и във всичките бивши окръжни градове. Така всички деца, преди изписването си от родилното, ще могат да получат необходимия скрининг на слуха."

Специалистът е категоричен, че при наличието на достатъчно апаратура всичките 70 000 деца, които годишно се раждат у нас, ще могат да минават през необходимите изследвания до 48-ия час след като проплачат. Единичната цена на нужните апарати не би трябвало да е висока за мащабите на кампания с мащабите на „Българската Коледа".

„Във всички случаи ще е под 10 хиляди лева. Разбирате ли за какво става въпрос? И смятам, че в един такъв момент, в който благотворителността е на първа позиция, всички ние трябва да мислим заедно. И хората, които даряват един SMS, и големите фирми, и производителите на необходимата апаратура. Защото в края на краищата тук става въпрос за едни много малки деца", добавя още проф. Диана Попова.

Много малки деца с много големи надежди. Колкото един SMS.

Дарения могат да се правят чрез SMS на кратък номер 1117 за мобилните оператори, както и с обаждане на 09001117 за всички фиксирани оператори. Другите възможности за даряване можете да видите на сайта на "Българската Коледа".

Дарик радио и DarikNews.bg са медийни партньори на кампанията. Тя и тази година е подкрепена от Нова ТВ. За първи път медията ще организира и излъчи и благотворителния концерт, който ще се проведе на 25-и декември в Народния театър и ще се излъчва пряко по Нова ТВ.