Бокова призова за единство в защита на застрашеното културно наследство
Бокова призова за единство в защита на застрашеното културно наследство / БГНЕС архив

„Опазването на културно-историческото наследство и човешкото страдание в случаи на конфликт не трябва да се разглеждат отделно едно от друго.

Не става дума за опазване на камъни и монументи, а за помирение между народите чрез силата на културата".

Това заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на кръгла маса „Palmyra Talks", организирана във Виена от австрийското министерство на културата.

Бокова: 21 век е столетие на равенството между половете

Кръглата маса съвпадна с обявяването на Червения списък с културни ценности под заплаха в Либия. На събитието присъстваха известни археолози, като професор Хафед Уалда, специалист по либийското културно-историческо наследство, както и ръководството на Международния съвет на музеите ICOM, с който ЮНЕСКО има дългогодишно сътрудничество.

Ирина Бокова припомни, че ЮНЕСКО изпрати експертна мисия в Палмира, чийто основен приоритет е да оцени нанесените щети и да предотврати нови.

ЮНЕСКО и Червеният кръст ще пазят културното наследство при военни конфликти

Посланикът на САЩ в Австрия Алекса Веснър изказа пълна подкрепа за действията на ЮНЕСКО на терен, подчертавайки, че координационната роля на Организацията за опазване на културното наследство никога не е била толкова голяма.

ЮНЕСКО и лично Ирина Бокова имаха огромен принос за приемането на резолюция 2199 на Съвета за сигурност на ООН, която цели да предотврати разграбването и трафика на културни ценности от Сирия, като един от източниците на финансиране на тероризма.