Бокова: 21 век е столетие на равенството между половете
Бокова: 21 век е столетие на равенството между половете / БГНЕС, архив

В условията на увеличаване на броя на конфликтите и възход на насилническия екстремизъм международната общност трябва да се научи отново да живее в мир и взаимно уважение, заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, цитирана от ТАСС.

Бокова заяви пред Общото събрание на ООН, че твърдо вярва в многостранния подход за решаване на проблемите, стоящи пред човечеството.

Бокова: Аз съм от поколението, което работеше за въвеждане на демокрацията в България

Българският кандидат за генерален секретар на ООН заяви, че миналата година организацията е навършила 70 години "в служба на мира, сигурността, правата на човека и развитието", но сега пред нея стоят нови предизвикателства: конфликти, ръст на насилническия екстремизъм, разрушаване на културното наследство. Според нея деструктивните сили "се опитват да ни убедят, че не можем да живеем заедно".

"Смятам това за недопустимо. Като човек, убеден в правотата на многостранния подход, мисля, че ООН днес трябва да заложи на предотвратяването на конфликти, помирението, диалога, дипломацията".

Ирина Бокова: За мен е чест да бъда номинирана за генерален секретар на ООН

Бокова увери, че ако оглави ООН, ще се застъпва твърдо в защита на правата на човека, тъй като счита, че това е морален дълг и важна отговорност на генералния секретар. Тя изрази твърдата си позиция, че 21 век е век на равенството между половете и без него е невъзможно да има мир и устойчиво развитие.

Бокова каза, че е представител на "поколението българи, което е получило възможността да работи над обединението на Европа, за насърчаване на демокрацията и човешките права". "Предприехме огромни усилия, за да превърнем страната в демократична, процъфтяваща държава, член на Европейския съюз", подчерта Бокова, която е възпитаничка на МГИМО (Московския държавен институт за международни отношения).

Попова: Бокова е най-добрият кандидат за ООН

Тя каза, че богатият й опит, придобит в работата по реформирането на България, непосредственото участие в изготвянето на конституцията на страната, участието в редица международни форуми, включително като министър на външните работи, й позволяват да претендира за поста генерален секретар на ООН.

Източник: БТА