/ БГНЕС
Премиерът: Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на още много добри дела
"Благодатният огън е символ на Божията светлина. Затова пристигането му в България е духовната радост, която пламва в сърцата на вярващите". Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от пресслужбата на правителството, по повод пренасянето на благодатния огън от Йерусалим в София с правителствения самолет.

"Нека посрещнем Великден живи и здрави, и с вярата, че сме способни на още много добри дела", добавил премиерът Борисов в своето пожелание по случай предстоящите празнични дни.

Благодатният огън пристигна в България (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Християнските ценности са помагали за единството на нашия народ и за съхраняването на българската идентичност и култура многократно в миналото. Вярвам, че и днес те ни дават сили да проявяваме грижа към ближния и да работим за просперитета на България", отбелязал още премиерът Борисов.

Благодатният огън, който за 15-и пореден път пристигна от Йерусалим с правителствения самолет, пренесе старозагорският митрополит Киприан и водената от него делегация. За първи път с нея пътува и представител на Македонската православна църква (МПЦ) - Охридска архиепископия - епископ Яков, който ще отнесе благодатния огън в Скопие. Това се подготви след среща в началото на април т.г. на премиера Борисов с митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Тогава, по изричната молба на МПЦ, бе организирано пътуването на македонски епископ с българската делегация до Божи гроб. Заедно с благодатния огън, в Скопие ще пристигне и поздравителен адрес на министър-председателя Бойко Борисов до македонския премиер Зоран Заев.

"Позволете ми с настъпването на най-светлия християнски празник - Възкресение Христово, да Ви пожелая здраве, благополучие и нека нашите два братски народа да се радват на просперитет", отбелязва в писмото премиерът Борисов.