Благодатният огън пристигна в България, донесен от Йерусалим от българска църковно-държавна делегация, в която за първи път пътува и епископ от Северна Македония.

Благодатният огън слезе в църквата „Възкресение Христово“ в Йерусалим

БГНЕС

Българската църковно-държавна делегация, водена от Старозагорския митрополит Киприан, е присъствала на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, откъдето в специални огнеупорни фенери огънят се пренася до различни точки на света. 

БГНЕС

БГНЕС

На Летище София огънят чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната. С трепет очаквахме огъня, каза Старозагорският митрополит Киприан след пристигането на летището в София, където донесе Благодатния огън. Той е за мир, Бог да ни закриля, добави митрополит Киприан.

Бойко Борисов с Великденско пожелание за българите

Той изрази благодарност към премиера, че за поредна година държавата предоставя на църквата правителствен самолет. От летището Благодатният огън бе пренесен в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 ч. на Велика събота фенерът с огъня ще бъде изнесен от Синодалния параклис, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

БГНЕС

Заедно с българската делегация до Светите земи в Йерусалим за първи път летя епископ на Македонската православна църква (МПЦ) - Охридска архиепископия. От София той се отправи към Скопие с благодатния огън. В македонската столица епископ Яков беше посрещнат от Негово Блаженство архиепископ Стефан, глава на МПЦ. С него бяха и представители на другите епархии в страната, които по-късно ще отнесат огъня в храмовете на Скопие и цялата страна.

БГНЕС

"Ние благодарим на премиера Зоран Заев и на българския премиер Бойко Борисов, защото без тяхната помощ нищо нямаше да бъде възможно", каза епископ Яков след кацането си на летище Скопие.

БГНЕС

БТА