Вече пети ден проф. Веселин Пейчев, бивш директор на Института по океанология, е в неизвестност. За последно той е бил видян да слиза от градски автобус във Варна, стана ясно от предаването "Часът на Милен Цветков" по NOVA.

Разследващите в морския град работят по различни версии за съдбата на Пейчев. Той може да е жертва на различни интереси от различни сфери на морската дейност, пише „24 часа”. Разследващите работят по няколко версии за възможно отвличане от хора, които не са харесвали бившия шеф на института.

Изчезна бившият шеф на Института по океанология

Проф. Пейчев е на 57-годишна възраст. 33 години оглавява звеното на Института по океанология на БАН във Варна. След дълга битка с институциите миналата година се пребори за над 1 млн. лв. за ремонт на научно изследователския кораб "Академик". После обаче обществената поръчка беше спряна, а съдбата на кораба остава неясна и сега.

Ученият си тръгнал от института в петък със свой колега. Разделили се в градски автобус, а по-късно следите му се губят. "Той е човек, който не може просто така да изчезне в 19.35 ч. И да закъснее дори 5 минути винаги се обажда. Той живее на около 250 метра от автобусната спирка. Няма връзка с него от петък, а телефона му даваше свободен сигнал до неделя", обясни Максим Петков, близък приятел на професора.

По негови думи изчезването на проф. Веселин Пейчев може да има връзка както с лични  въпроси, така и с професионални. "Той членува в около 10 организации, с изключително активна обществена позиция е. Подозирам, че има възможност да е и заради това", посочи Петков.
 
nova.bg