Апликациите за запознанства водят до бум на заразените с ХИВ сред младите
Апликациите за запознанства водят до бум на заразените с ХИВ сред младите / ThinkStock/Getty Images

Експерти от ООН предупредиха, че новите апликации за запознанства предизвикват "скрита епидемия" от ХИВ заразявания сред момчетата и младите мъже, пише в. "Дейли телеграф".

Тази тенденция е особено ясно очертана в Азиатско-Тихоокеанския регион във възрастовата група на 15-19-годишните.

Въпреки че като цяло се наблюдава общ спад в случаите на заразяване с ХИВ, при младежите в този сегмент те растат главоломно.

В доклад, публикуван във връзка с 1 декември, Световния ден за борба със СПИН, експертите от агенциите на ООН установиха, че 15 на сто от новите 340 000 случаи на заразени в вируса ХИВ в региона са били констатирани при тийнейджъри.

Учените посочват серия от фактори като причинители на този феномен. Сред тях е правенето на секс без предпазни средства и засиленото използване на популярни мобилни апликации за срещи.

В наше време е много по-лесно, благодарение на широкото разпространение на смарфоните, юношите да си уредят случайни сексуални контакти с няколко действия от мобилното устройство. Тези нови приложения предразполагат тийнейджърите към рисково сексуално поведение и към смяната на многобройни партньори. Новите технологии позволяват да се открие обект за сексуална среща в непосредствена близост с използването на GPS.

Специалистите от ООН призовават да бъде отделено повече внимание на проблемите с превенцията на заразяването с вируса ХИВ сред тийнейджърите. За целта трябва да бъде изготвено добре обмислено законодателство и да бъдат приложени обхватни стратегии.
Те трябва да включват сексуално образование по проблемите на СПИН в училище, по-лесен достъп до тестове за ХИВ сред подрастващите и специално подготвени екипи за работа с младежи от тази рискова група.

Източник: БТА