9000 лв. по програмата С грижа за всеки ученик влизат в ямболска гимназия
9000 лв. по програмата С грижа за всеки ученик влизат в ямболска гимназия / снимкa: Sofia Photo Agency

Ямболската математическа гимназия "Атанас Радев" ще получи 9000 лева по националната програмата "С грижа за всеки ученик" за учебната 2007/2008 г., съобщи директорът на учебното заведение Евгений Иванов. Математическата гимназия има осем участия с общо 18 ученика.

Лауреатите на МГ "Атанас Радев" са поне двама, но предстои Министерството на образованието да информира училищата за критериите си за определянето им, които са различни по различните предмети. Засега това са ученици с резултат от състезанията от 5.80 до 6.00.

Решението на математическа гимназия е полагащите се 2000 лева за всеки лауреат на национално състезание и олимпиада да бъдат предоставени на учителя на успелия ученик, при условие, че и през новата учебна година ще участва в подготовката на ученици.

Участията в национални състезания и олимпиади на ученици от гимназията са в областите: български език и литература (един ученик), английски език (двама ученика), математика (един ученик), информатика (четирима ученика), философия (един ученик), гражданско образование (четири ученика), химия и опазване на околната среда (един ученик), биология и здравно образование (четири ученика).

Според регламента на Националната програма за всяко училище се предвижда да се предоставят по 500 лева за всеки участник в национално състезание, по 2000 лева за всеки лауреат, плюс 10% от административните разходи на училището във връзка с олимпиадите, плюс 10% от командировъчните разходи за участие на учениците в олимпиади. Останалите училища в област Ямбол, които ще получат средства по Националната програма във връзка с успешно представяне на учениците в олимпиади на национално ниво са: Гимназия с преподаване на чужди езици "В. Карагьозов", които имат пет участия на национално ниво – в олимпиадите по български език и литература, по немски език, по руски език, по философия, по гражданско образование, ОУ "П. Р. Славейков" - с участие в националното състезание по гражданско образование, ОУ "Хр. Смирненски" и Професионална гимназия по туризъм "Ив. Райнов", с участие в националното състезание по техническо чертане.