8-вековна църква отваря врати за миряни в Мелник
8-вековна църква отваря врати за миряни в Мелник / DarikNews.bg, архив

В края на август една от най-красивите и старинни църкви в Мелник отново ще отвори врати за миряни и поклонници. 8-вековният храм "Света Зона" вече е ремонтиран и възкресен и за храмовия празник на 31 август ще посрещне първите богомолци.

Предната вечер ще бъде отслужено литийно шествие с иконата на света Зона, а на следващия ден Неврокопският митрополит Серафим ще оглави тържествената света литургия.

Църквата е част от някогашния манастир "Св. Богородица Спилеотиса" и е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона. Построена е в началото на 13 в. по заповед на деспот Алексий Слав.

Вдигната е върху недостъпно място, на километър и половина над населеното място, като част от крепостта на управника. За някогашния манастир и за тази църква има писмени данни още от 1220 г.

Запазен е сигилият - дарствената грамота, издадена от деспот Слав. В нея манастирът се споменава като "деспотски и царски". Той три пъти е разрушаван и изграждан отново. През миналия век от манастира останали само руини, но той е почитан като свято място.

"Положихме големи усилия да възкресим тази църква. Мелник ще има още един действащ храм", казва отец Николай. И припомня, че някога тук е имало над 70 православни манастира и храмове, а туристите сравнявали Мелник с Ерусалим.

Две години в църквата не са водени религиозни служби. В момента тя е напълно обновена, благодарение на усилията на местни свещеници и миряни.

Още новини от Благоевград