Маргарита Драганова, за която преди време ви разказахме, че е останала без дом след измама с продажба на апартамента ѝ, отново е на улицата. Благодарение на помощта на добри хора тя изкара зимата на топло, днес обаче ежедневието и преминава изцяло под открито небе.

72-годишната Маргарита Драганова отново е по улиците. След репортаж на NOVA тя била подслонена от познати и изкарала зимата при тях. Сега обаче отново е на улицата със своето „семейство” – кучетата Сара, Рекс и Малчо.

Спи на открито, на различни места. А сутрините й започват така: „Първото нещо е да пия вода, после си мия очите. После тръгвам с животните, за да видим какъв ще ни е късметът”, казва Маргарита.

Късметът тя нарича кенчетата, които събира и връща за да изкарва пари. „Добре, че и хората ми помагат с 1 лев, 2 лева, много рядко 10, а най-рядко 50. Има и такива варианти”, добавя още жената.

Тя остава без дом, след като я измамили с продажбата на апартамента ѝ. Така започва „ходенето ѝ по мъката” и пълният обрат в нейната съдба.

„Предишният собственик, от когото купих имота в Мировяне, ми го заграби. Водих дела 7 години, спечелих ги, направи ми една постройка. На 18 декември 2017 година дойдоха с фадроми и ми събориха стаичката”, обясни тогава в интервю за NOVA Маргарита.

Казва, че няма по-големи проблеми от здравословните и от това човек да е на улицата, вместо да има спокойни старини.

Че съм немила – недрага на стари години. Това ми е ужасният трън. Не го пожелавам и на най-големия си враг. На стари години, вместо да имаш спокойствие, една стая, един телевизор – ти си с проблеми. Най-спешно имам нужда, ако може, от стаичка”, споделя бездомната жена.

Вярва в хората и въпреки тежката си съдба е готова да помогне на всеки. „Да кажа някоя хубава дума, да ги успокоя, да не се впрягат, да гледат по-ведро на живота, защото той е като шахматна дъска - местиш пионките според случая. Не е нужно да си гросмайстор, а да се досещаш на момента за актуалната ситуация”, смята Маргарита.

За хората от квартала жената се е превърнала в талисман на доброто. Именно затова те искат да ѝ се помогне, така че отново да има покрив над главата. Алексадра, която се свърза с екипа ни, не може да се примира с факта, че Маргарита е изпаднала толкова много, но сама не може да ѝ помогне.

„Не е нормално в 21-ви век нашите баби и дядовци да се разхождат немили - недраги по улиците. Тук, към когото и да се обърнете, ще ви каже, че тя е страхотен човек”, каза Александра.

Все пак Маргарита не губи вярата и надеждата, че спокойните старини, за които мечтае ще ѝ се случат. „До де дишам, се надявам. Щом си жив човек, все ще има изход. Господ действа чрез хората”, надява се тя.
NOVA