49 чевермета ще въртят за ловци и риболовци
49 чевермета ще въртят за ловци и риболовци / cнимкa: Sofia Photo Agency

С освещаване знамената на 150-те ловно-рибарски сдружения от страната ще стартира днес в местността Узана край Габрово XI-ият национален ловен събор. Почетен гост и патрон на събитието е Президентът на България Георги Първанов. Празникът на българските ловци ще уважат министри, депутати, представители на ловните съюзи от Русия, Сърбия, Македония. Според организаторите във форума ще участват повече от 15 000 души.

Съборът тази година се провежда под мотото „Традиции, вярност, отговорност" и е посветен на 110-тата годишнина от основаването на Националното ловно-рибарско сдружение „Съюз на ловците и риболовците в България". Неговият председател доц. д-р Христо Михайлов ще открие празника точно в 11 часа.

Слово ще произнесе президентът Георги Първанов. След това вицепремиер Меглена Плугчиева и Жилберт де Тюркхайм, президент на Европейската федерация на ловните организации на страните членки на ЕС, ще поздравят участниците в събора. Великотърновският митрополит Григорий ще отслужи молебен за здраве. По-късно официалните лица ще пуснат на свобода шест керкенеза и един бухал. Разселването на птиците ще бъде извършено от трибуната, след което гостите ще засадят шест смърча.

В 12 часа започва петчасов концерт с участието на Ансамбъл на Българската армия, Николина Чакърдъкова и Неврокопския танцов ансамбъл, Естрадно-духов оркестър "Севлиево", Родопско трио, Иво Папазов – Ибряма и оркестър "Тракия". Участниците в събитието са настанени в палатков лагер, разположен на около 30 декара площ. Осигурени са 49 чевермета и едно печено теле.