Обама замрази всички неприети разпоредби, наследени от Буш
Обама замрази всички неприети разпоредби, наследени от Буш / снимка: БГНЕС

Барак Обама нареди всички федерални министерства и служби да замразят всички нормативни актове, които още не са влезнали в сила, докато не бъде бъдат прегледани от новото правителство, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Заповедта е изпратена скоро, след като Обама встъпи в длъжност, с меморандум, подписан от новия началник на кабинета в Белия дом Рам Еманюъл. Новината беше разпространена в първото комюнике, изпратено от американското президентство.

Прегледите обикновено се използват от новото правителство, за да се забавят разпоредби на предишното управление, създадени между изборите и встъпването в длъжност на новия президент, отбелязва Ройтерс. Много подобни наредби бяха създадени от предишните трима президенти - Джордж Х. У. Буш, Бил Клинтън и Джордж У. Буш.

Сред противоречивите разпоредби на администрацията на бившия президент Буш е разрешение да се носи скрито оръжие в някои национални паркове.

Федералните закони изискват да изтече 60-дневен период преди големите регулативни промени да се превърнат в закон, затова някои президенти се опитат да ги въведат преди встъпването в длъжност на новия президент на 20 януари.