Как ще протече церемонията по встъпване на длъжност на Обама
Как ще протече церемонията по встъпване на длъжност на Обама / снимка: БГНЕС

Официалната програма от церемониите по встъпването в длъжност на 44-ия президент на САЩ Барак Обама започва днес към 10 ч. местно време (15 ч. по Гринуич) с кратка визита на Барак и Мишел Обама в Белия дом, където ще бъдат приети от президента Джордж Буш, съобщи Франс прес, цититарана от БТА.

Същинската церемонията, която ще се състои на открито пред Капитолия - сградата на Конгреса, започва в 11,30 ч. местно време (16,30 ч. по Гринуич). Първо над библията на Ейбрахам Линкълн клетва ще положи вицепрезидентът Джо Байдън, а десет минути по-късно и Барак Обама. След това Обама ще произнесе реч по случай встъпването си в длъжност.

След молитвата на пастора евангелист Рик Уорън за новия президент ще пее кралицата на соул музиката, 66-годишната Арета Франклин, последвана от изпълнение на квартет, включващ американския челист от китайски произход Йо Йо Ма, Ицхак Пърлман - цигулка, Габриела Монтеро - пиано и Антъни Макгил - кларинет. Поетесата Елизабет Алегзандър, родена в Харлем, ще рецитира поезия.

Преподобният Джоузеф Лоуъри ще произнесе благословия, след което духовият оркестър на американския военноморски флот "Сий чантърс" ще изпълни националния химн.

Следва официален обяд, на който ще присъстват президентът Обама, вицепрезидентът Байдън и още 200 гости.

След 14,30 ч. местно време (19,30 ч. по Гринуич) парад на духови оркестри от цялата страна ще съпроводи президента до Белия дом.

Вечерта във Вашингтон се организират десет официални и десетина други бала в чест на президентската двойка.

Церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на САЩ Барак Обама ще протече в студено и облачно време, при температура малко под нулата и северен вятър, гласи метеорологичната прогноза за днешния ден във Вашингтон, предаде Франс прес.

Очаква се във Вашингтон да се съберат между 1,5 и 2 милиона души, за да присъстват на полагането на клетва от Барак Обама.