/ iStock/Getty Images
Срокът за кандидатстване е до 1 октомври
Започва кандидатстването за стипендии на даровити деца от Търговищко. До 1 октомври е срокът за кандидатстване за отпускане на стипендиите по Наредбата за условията и реда за стимулиране на деца и младежи с изявени дарби от общината. Общо 20 000 лв. са заложени в бюджета за финансово стимулиране на талантливи деца през 2020 г., информират от пресцентъра.

Областите за кандидатстване са: образование, наука и техника; изкуство и култура; спорт. Финансовите стимули се присъждат като месечни, годишни или една годишна "Търговищко дарование".

За стипендията "Търговищко дарование" се участва с класирания от първо до трето място на международна олимпиада, конкурс или състезание или първо място на национални такива. Финансовият стимул е до 7 минимални работни заплати.

Класиранията, с които се кандидатства за годишните стипендии, са от първо до шесто място на международна олимпиада, конкурс или състезание или от първо до трето място на национални такива. Отпуснатата стипендия може да е в размер до 5 минимални работни заплати.

Месечните стипендии се присъждат на деца с поне три значими изяви на местно, регионално, национално или международно ниво, с класиране до трето място за последната година. Размерът на стипендиите се равнява на 1/5 от минималната работна заплата и се отпускат за период от максимум 6 месеца.

Кандидатите за стипендия трябва да подадат заявление по образец в Центъра за административно обслужване на Общината и да приложат всички документи, удостоверяващи постиженията им.

Церемонията по награждаването бъде в навечерието на Деня на народните будители.