/ Община Ловеч
Първата в страната паралелка по професия "Охранител", специалност: "Физическа охрана на обекти", в професионално направление "Сигурност", бе открита в СУ "Тодор Кирков" в Ловеч.

Тя се осъществява с подкрепата на областната дирекция на МВР. В нея са приети 26 ученици, които при завършване на петгодишния курс на обучение ще придобиват трета степен на професионална квалификация. Те ще се обучават и от служители и специалисти от МВР. Това стана ясно по време на тържественото откриване на учебната година в СУ "Тодор Кирков", на което присъства и заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов.

"За нас е важно да работим с младото поколение още в тийнейджърска възраст, защото професионалното развитие на един млад човек се оформя още във възрастта 15-18 години. Няма по-подходяща възраст, в която ние можем да формираме основни понятия за системата "Сигурност" и желание за работа в МВР", каза още заместник-министърът.

Той получи униформата на учениците от новата професионална паралелка.

Директорът на училището Симеон Колев припомни, че Детската полицейска академия се развива успешно в училището още от 2016 година, така че е естествено да има подобна паралелка.

Колев, директорът на областната дирекция на МВР в Ловеч старши комисар Милен Маринов и началникът на районното управление в Ловеч главен инспектор Златин Михайлов подписаха споразумение за съвместна работа.

Празникът започна с изпълненията на Общинския духов оркестър на Ловеч и посрещане знамето на училището. Ловчанският митрополит Гавриил отправи молитва за здраве, благословение и успешна нова учебна година.

Заместник-кметът на Община Ловеч Венцислав Христов също поздрави ученици, учители и родители, като прочете поздравителен адрес, а директорът Симеон Колев даде началото на новата учебна година.

Присъстваха още областният управител на Ловеч Ваня Събчева, инспектор Ваня Славчева, национален координатор на Национална програма "Детско полицейско управление" при Главна дирекция "Национална полиция" - София, и други.
БТА