/ ThinkStock/Getty Images
Със сигурност училището не е любимото място на повечето деца, защото е скучно и отегчително. Първата асоциация на малчуганите с думата училище е скучна сграда, изнервени учители, много домашни, борба за оценки.

Няма съмнение, че училището е наистина важно, защото ви помага да сбъднете мечтите си, дава ви познания, които от своя страна ви дават всичко друго, което е важно в живота.

Пет строги правила в японските училища, които никой не нарушава (ВИДЕО)

Все пак по света има и училища, в които всяко дете, а дори и възрастните, които отдавна са минали по този път, биха искали да учат.

Представяме ви 3 от най-нестандартните и интересно проектирани училища по света, които сякаш са излезли от приказния и красив свят на детските фантазии:

Ørestad Gymnasium, Копенхаген, Дания

Датчаните определено знаят какво е креативност и още повече умеят да покажат пример на децата си за това как да бъдат креативни. А какъв по-добър начин от това да им предоставиш обстановка, която да ги впечатли. Училището е плод на новата образователна реформа в страната и един грандиозен пример за училище на бъдещето. Това училище е единствено по рода си. Представлява една гигантска класна стая, която събира повече от 1 100 ученици.
Гимназията е на четири нива и е изградена на принципа „оpen space”. В центъра на сградата има вита стълба, която съединява отделните нива. Около нея са разположени общи работни зони и кътове за отдих, декорирани с цветни пуфове. В гимназията се подготвят за кандидатстване в университети, свързани с медии, комуникации и култура.
Vittra Telefonplan, Стокхолм, Швеция

Това е едно от най-прогресивните училища в Швеция. Създадено от организацията Vittra, която е създала мрежа от 30 образователни институции. Нямат нищо общо с класическите училища - без натоварен график, изпълнен с домашни и неприятни задължения. Там децата получават удоволствие от образованието. Огромната площ на училището близо 2000 кв. метра, напомня на Lego парк.

11 мъдри правила, по които Уилям и Кейт възпитават децата си
Цветните пана, мебелите с необичайна форма, нестандартно планираните зони за обучение и отдих са не само типични за веригата „училища от бъдещето“ в Швеция, но и позволяват да се развива пространствено мислене, а учебният процес е много по-продуктивен.
Обучението предлага няколко вида програми, според индивидуалните особености и интереси на децата.
Steve JobsSchools, Холандия

Създателят на модела Морис де Хонд споделя, че идеята му хрумва, когато с ужас осъзнава, че трябва да изпрати дъщеря си в "музей", както той нарича традиционния училищен модел.
В Steve JobsSchool денят започва в 9:30, като първият половин час е отделен на социалното и емоционално развитие на децата. Обсъждат се ситуации, проблеми и теми, към които малчуганите имат отношение – от рождените дни, през националните празниците, до новините, които са чули по телевизията и са ги развълнували. Учебният ден е разделен на 30-минутни "ателиета" по различни предмети. Няма чинове и столчета, подредени в редици. Децата могат да си говорят, да лежат на пода, да се разхождат. Дава им се пълна свобода, стига естествено да следват правилата. Учебниците и тетрадките са останали в миналото.
Тук на всеки отделен ученик се подготвя индивидуален план за обучение, съобразен само и единствено с неговия талант, способности и интереси. Този план се оценява и регулира на всеки шест седмици от детето, родителите и учителят му.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук