сладолед
сладолед / iStock/Getty Images
Първите сладоледи се появили в древна Персия преди около 2500 г.
Горещите лета и екстремните топлини винаги тласкат хората да намерят спасение и начин да се охладят. Този стремеж даде възможност за създаване на много иновативни технически устройства и традиции, но само един елемент от тях успя да улови въображението и желанията ни, давайки време на всеки да се наслади на моментите си на слънце и да се охлади, както никога досега. Това е любимият на всички сладолед.
 
Foodpanda ни запознава с произхода и историята:
 
Сладоледът - сладкото оръжие срещу стреса

Историята на сладоледа последва възхода на съвременните човешки цивилизации. Първите сладоледи се появяват в Древна Персия, преди около 2500 години, а в онези ранни времена всички се основавали на подсладената вода, която е била заледена, смилана на малки парченца и след това украсена с различни дегустационни гарнитури и плодове.

сладолед жена очила
iStock/Getty Images

Тази традиция на производството на сладолед бавно достигнала гръцката и римската империя, където сладоледите били посрещани с отворени ръце и се използвали либерално от римското благородство, което имало нужни пари за финансиране на много скъп процес на производство. За съжаление след падането на Римската империя организираният транспорт на лед от планини до градовете спира.

Кой е твоят сладолед според зодията ти? (ВИДЕО)

През XIII и XIV век Италия е била център на търговията с Близкия изток и Азия, а контактът им с нови и иновативни рецепти за сладолед дава възможност това лятно лакомство да се разпространи бавно в цяла Европа.

Катрин д'Медичи заминава за Франция, за да се омъжи за херцог де Орлеан (бъдещ крал на Франция) през 1533 г. и представя сладоледа.
 
Северноамериканските улични търговци започнали да продават сладолед само няколко десетилетия след Франция и Англия, а индустриалната революция бавно, но сигурно започнала работа по решаване на проблемите на непрекъснатото охлаждане. Решаването на този проблем идва едва през 1926 г., когато непрекъснатото охлаждане най-накрая се превръща в реалност с електрически фризери.

сладолед
iStock/Getty Images


Сладоледът на клечка е измислен през зимата

И още няколко любопитни факта:

winkРимският император Нерон обожава сладолед. Той създава голяма верига от бегачи, които да носят свеж лед от планината в най-големите градове на Рим.
 
laughМарко Поло запознава Европа със сладоледа на базата на мляко в края на XIII век.
 
winkЕдин сладолед конус може да бъде изяден с 50 близания.
 
laughСАЩ са най-големият производител и потребител на сладолед в света.
 
cool90% от американските домакинства ядат сладолед.
 
winkНай-известните видове сладолед са Джелато, Неаполитан, Сорбет, пръчка и конус.
 
laughПървият конус за сладолед е създаден по време на Световния панаир в Сейнт Луис.

сладолед
Thinkstock/Getty Images

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук