Жулиет Бинош
Жулиет Бинош / Gulliver/Getty Images
Френската звезда Жулиет Бинош, която получи наградата за цялостно творчество на кинофестивала в Сан Себастиан, заяви, че актрисите трябва да се научат да отказват роли, които представят жените като обекти, предаде АФП. 

Бинош, която е носителка на „Оскар“, е сред най-известните френски актриси.

Жулиет Бинош каза, че жените в киното трябва да се научат да отказват роли, които ги представят единствено като нечия съпруга, т.е. обект. „Казвам „не“, защото не се интересувам.“

Според нея невинаги е лесно, но жените с кариера в киното трябва да се научат да скачат в неизвестното, а не да следват мачистките кодове. 

Жулиет Бинош е на 58 години. Изиграла е 75 роли в киното от дебюта си през 1983 г. досега. Носителка е на „Оскар“ за поддържаща роля за изпълнението си в „Английският пациент“. По думите й никога не е осъждала персонаж, вместо това се опитва да приеме всяка своя героиня с противоречията й.

Фестивалът в Сан Себастиан почита Жулиет Бинош и канадския режисьор Дейвид Кроненбърг със специалните награди „Доностия“ за изключителните им постижения в киното. Сред носителите на наградата „Доностия“ през годините са били Мерил Стрийп, Ричард Гиър, Иън Маккелън, Робърт де Ниро. През миналата година отличени бяха Марион Котияр и Джони Деп.
 
БТА