Защо от нерви побеляваме?
Защо от нерви побеляваме? / Thinkstock/Getty Images

Защо нервите и напрежението оцветяват космите на косата в бяло? И защо само косата побелява?

Отговора на днешната Питанка можете да слушате ТУК

Да, съществува такава легенда за побеляването изведнъж. Дори казват, че Мария Антоанета през нощта, преди да я гилотинират, побеляла напълно. Учените обаче са малко скептични относно мигновеното побеляване. Стресът може да играе роля в постепенен процес на побеляване, но това, секундното, е малко или много градски фолклор. Ето ви малко физиология за начало.

Първите сребристи нишки обикновено се появяват на възраст около 30 години за мъжете и 35 години за жените. Но побеляването може да започне най-рано в гимназията за някои и най-късно през 50-те години за други. Побеляването започва във фоликулите. Повечето човешки глави имат около 100 000 фоликули. При Боби Михайлов нещата са малко по особени. В долната част на всеки фоликул е така наречената фабрика за коса. Там се формира и цвета. Кератиноцитите - това са епидермални клетки, изграждат косата от дъното нагоре. Подреждат се горе-долу като тухлички лего, едно върху друго. И в крайна сметка умират, оставяйки след себе си най-вече кератин - безцветен протеин, който придава на косата своята структура и съдържание. Това е и основният компонент на ноктите, външният слой на кожата, животинските копита, дори роговете на носорозите. Както кератиноцитите конструират космите, така техните съседи - меланоцитите произвеждат пигмент, наречен меланин. В косата той е в два нюанса - еумеланин - тъмнокафяво или черно и феомеланин - жълт или червен. Това се комбинира в различни пропорции, за да се създаде широк спектър от човешки цветове на косата. Когато по различни причини косата загуби голяма част от своя меланин, става сива. Изгуби ли всичкия - става бяла. Това е и отговорът на Питанката - Защо побеляваме?

По неизвестни причини кератиноцитните клетки имат много по-голяма продължителност на живота, отколкото меланоцитните. Защо е така? Науката все още няма отговор. Как влияе стресът? Трудно е да се каже със сигурност. Хормоните на стреса могат да повлияят на оцветяването и активността на меланоцитите, но ясна връзка не е установена между стреса и сивата коса. Има доказателства, че хормоните на стреса могат да прекъснат доставката на меланоцити. Но дори да е така, в косата все още има пигмент. Тя ще побелее постепенно, не като на фотошоп. Ето как побеляването от грижи е факт, но нито е мигновено, нито е задължително. Възможно е, но няма директна причинно-следствена връзка. И все пак избеляването за много кратък срок е факт. Той обаче може да има друг произход, не толкова стреса.

Съществуват редки автоимунни заболявания, които се отключват и разяждат пигментираните косми, карайки ги да падат, оставяйки белия, непигментирания, спуснат зад тях. Или пък се генерира рояк от свободни радикали в космените фоликули, които пътувайки по косъма, унищожават пигментите и така създават избелващия ефект. Но това е доста рядък феномен. И още нещо. Макар структурата на косъма да изглежда различна за различните телесни части, тя се подчинява на същите зависимости. Кой косъм обаче ще побелее за сметка на друг е въпрос на шанс. Така че ако налице е автоимунно заболяване, всички косми ще побелеят. Ако стресът пречи на доставките на пигмент, пак всички косми ще побелеят, но в неясен порядък. Ако става въпрос за естественото старческо побеляване - отново всички ще бъдат подложени на побеляване, но с различна скорост.

Ще побелее ли перуката на Боби Михайлов? Не ни питате, ние решаваме да отговорим. Да, ще побелее, ако отгоре някой изсипе една кофа бял латекс. Не ви призоваваме за го правите, просто разсъждаваме от научна гледна точка.

Ако имате още въпроси, питайте Питанка. Можете да го направите на страницата на Питанка във Facebook.

Още интересни въпроси, както и техните отговори можете да намерите тук