Защо не трябва да тренирате, ако сте ядосани?
Защо не трябва да тренирате, ако сте ядосани? / Thinkstock/Getty Images

Ако сте гневни или разтревожени, ще е добре да се успокоите, преди да преминете към интензивно ходене, редовната гимнастика вкъщи или тренировка. Ако човек е стресиран или ядосан, физическото натоварване утроява риска от инфаркт до един час, сочат резултатите от международно изследване, цитирани от Асошиейтед прес.

Физическите упражнения по принцип са антидот срещу стреса и могат да допринесат за предотвратяване на сърдечни болести. Новото изследване обаче навежда на мисълта, че има по-подходящо и по-неподходящо време за физически упражнения и че крайностите могат да причинят вреди.

Колко трябва да е талията при мъжете и жените, за да са здрави?

Предишни изследвания фокусираха вниманието върху гнева и безпокойството като фактори, които могат да предизвикат инфаркт. Повечето от изследванията обаче бяха малки и извършени в една-единствена страна. Новото изследване е направено в 52 страни от учени от университета в Хамилтън, Онтарио. То обхванало 12 461 души, прекарали първи инфаркт. Три четвърти от тях са мъже.

Как да поддържаме тялото си във форма, ако нямаме време за спорт

Изследването показало, че гневът и тревожността удвояват риска от симптоми на инфаркт до един час. А комбинирането на гняв и тревожност с физическо натоварване, по едно и също време, увеличило повече от три пъти риска от инфаркт.

Този риск бил най-голям между 18 ч. и полунощ, независимо от влиянието на други фактори, като тютюнопушене, високо кръвно налягане и затлъстяване.

Резултатите от изследването са публикувани в Circulation, посочва БТА.

Шест начина да запазим мотивацията и да не се отказваме от тренировките