Забраниха на свещеник да служи на Цветница
Забраниха на свещеник да служи на Цветница / netinfo

Подписка с искане да бъде разрешено отслужването на литургии в параклиса “Свети Георги” започна в Разград. Забраната за служби на големите празници е от Русенската митрополия. Според архиерейския наместник отец Георги свещеникът, който служи гробищния храм, трябва на празниците да е в някое от седемте села, към които има ангажимент.

“Свещеникът, обслужващ гробищния храм, може да извършва църковни треби в Разград само след разрешение на архиерейския наместник или енорийския свещеник” – това гласи една от клаузите в заповед, издадена от Русенската митрополия.

Свещникът, за който се отнася - отец Дмитрий Терзи – и устно получил напомняне да спазва заповедта, издадена през юли 2006 г. В петък секретарят на митрополията Ангел Младенов му казал по телефона, че ще бъде отстранен, ако продължи на нарушава разпореждането.

Днес отец Дмитрий не отслужи литургия за Цветница, но бе в храма, където стартира подписка до владиката Неофит с искане за отмяна на забраната. Подписаха се 420 човека.

“Няма забрана” – категоричен бе архиерейският наместник в Разград Георги Георгиев. Гробищният храм бе открит с това изискване, а и в седемте села, които отец Дмитрий обслужва, също трябва да се отбележат големите християнски празници – обясни отец Георги.

Параклисът бе възстановен и отворен за миряни в края на миналата година, като стана втория православен храм в Разград след църквата “Свети Николай Мирликийски”. Общински терен за строеж на втора църква преди повече от година поиска и инициативен комитет от местни общественици и бизнесмени. Храмът ще се строи с дарения, ще обслужва живеещите в западната част на града.

Други новини от Шумен