Забранена любов срещу Стъклен дом в театъра
Забранена любов срещу Стъклен дом в театъра / Снимки - театър София
"Забравена любов" срещу "Стъклен дом" в театъра
28585
"Забравена любов" срещу "Стъклен дом" в театъра
  • "Забравена любов" срещу "Стъклен дом" в театъра

Две от звездите на сериалите "Забранена любов" и "Стъклен дом" Мартин Гяуров и Калин Врачански излизат заедно на сцената на театър София за премиерния спектакъл "Електра или свалянето на маските". Партнират им Лилия Маравиля и Цветана Манева, която за първи път участва в постановка на общинската трупа.

"Електра или свалянето на маските" е пиеса на Маргьорит Юрсенар. В театър София я поставя режисьорът Здравко Митков.

Освен с романите си Маргьорит Юрсенар е популярна в целия свят и с факта, че е първата жена, станала член на прочутата Френска академия. Като драматург не е позната у нас. "Електра или свалянето на маските" е първата й пиеса, поставена на българска сцена. След като я прочел, режисьорът Здравко Митков се изплашил безумно. И въпреки това си казал, че някога трябва да направи този текст в театъра.

Здравко Митков: „Страхът ми беше от много сложната материя. И от това, че тя е пиеса, написана изцяло във френската традиция, където няма свян от литературата, от думите. Френският театър работи спокойно с литературата, а френската публика, както и по-голямата част от европейската публика, е готова да приеме адекватно големи порции текст - нещо, което не може да се каже за българската публика. И поради тази причина наистина у мен владееше страх, но реших, че качествата на драматургията са толкова високи, че си струва да се рискува".

"Забранена любов" срещу "Стъклен дом" в театъра
netinfo

Лилия Маравиля и Калин Врачански

В основата на пиесата на Юрсенар е древногръцкият мит за Електра.

Здравко Митков: „Митът за Електра е известен още от ученическите години. Става въпрос за убийството на генерала на гръцките войски по време на Троянската война, който след като се връща победоносно от войната бива убит от жена си Клитемнестра и нейния любовник. Това е базата на мита. Следствие на това Електра, неговата дъщеря, се опитва да отмъсти за смъртта на баща си".

Защо си заслужава това да се види на театър?

Здравко Митков: „Там е работата, че Юрсенар, като всеки артистично свободен и много талантлив автор, не остава при даденостите на мита. Тя го подлага на съмнение. Тя прави промени и Електра, в нейната пиеса, престава да бъде онази морална възмездителка, а се превръща в по-сложно явление или с други думи в убийца. Юрсенар не се свени да я нарече убийца, защото според нея всеки, който бива обсебен от отмъщението до такава степен, че от живота да изчезне вкуса за всичко друго, деградира лично и фактически унищожава себе си. Чрез отмъщението унищожава и себе си".

Страстен почитател на книгите на Юрсенар и на нейното мислене е и актрисата Цветана Манева.

Цветана Манева: „Считам, че е уникална като автор. Недостижима в тази интелектуална висота и с естетика в словото, която няма нищо общо с първобитната естетика на времето ни. Без да живописва, без лирически отклонения, много сурова, остра, като оръжие е. Невероятно респектираща е. Тя ми е толкова любима авторка, че ако някъде поставяха тази пиеса, щях да отида да си поискам да играя. Или ако беше невъзможно, щеше да ми е мъчно".

В спектакъла на театър София Цветана Манева е майката на Електра - Клитемнестра.

Цветана Манева: „Винаги съм се интересувала не само от светлите човешки чувства, а и от тъмните страни на човешката същност. Обикновено там, където има любов, там е силен и гневът, там е силно и отмъщението. Там някъде при незачитането, при пренебрегването се залага агресията, за да се стигне до кръвопролитие. Да отмъщаваш, да убиваш, да отнемаш човешки живот е много скверно. Няма нищо по-свещено от човешкия живот. Но когато го правиш, трябва да знаеш, че следващото е единствено възмездието. То е нещо, което не прощава".

"Забранена любов" срещу "Стъклен дом" в театъра
netinfo


Цветана Манева и Лилия Маравиля

*"Електра или свалянето на маските" можете да гледате в театър София на 4 и 26 май.