"За душата" грабна сърцата на гласуващите за наградите Оскар членове на американската Академия за кинематографично изкуство и наука, продължавайки доминацията на студио "Пиксар" - подразделение на "Дисни", в категорията за най-добра анимация, предаде Асошиейтед прес.

Това е 11-ата победа за "Пиксар", откакто преди 20 години беше учредена тази категория. Предишните отличници на студиото са "Търсенето на Немо", "Феноменалните", "Рататуй", "Уол-И", "В небето", "Играта на играчките 3", "Храбро сърце", "Отвътре навън", "Тайната на Коко" и "Играта на играчките 4".

Всички победители, отличени на 93-тите награди Оскар вижте тук

Режисираната от Пийт Доктър анимация "За душата" разказва за преподавател на училищен оркестър, който мечтае да бъде джаз музикант. Озовал се в отвъдното, той всячески се опитва да се върне към земния си живот, за да осъществи мечтите си.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soul (@pixarsoul)

"Този филм започна като любовно писмо към джаза, но нямахме представа до каква степен джазът ще ни научи за живота. После изгубихме контрола над случващото си. Можехме обаче, подобно на джаз музикант, да превърнем това, което се случва, в нещо стойностно и красиво", сподели Доктър, приемайки отличието заедно с продуцентката Дейна Мъри.

От 1990 година до днес: Лентите с награда Оскар за най-добър филм

Режисьорът също така похвали преподавателите по музика и изкуство, в това число и своите родители, които правят света "едно по-добро място".

"Желанието ми е всички тази вечер да последваме примера на джаз музикантите. Където и да сме, каквото и да имаме, да го превръщаме в нещо прекрасно", допълни Пийт Доктър.

Българската Пепеляшка на наградите Оскар: Мария Бакалова на червения килим в Ел Ей (СНИМКИ)

В интервю зад сцената Дейна Мъри разкри, че музикалният продуцент Куинси Джоунс, джаз легендата Хърби Хенкок и други артисти са дали своя принос за проекта. "Беше невероятно да работим с тях", каза Мъри.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Soul (@pixarsoul)

Доктър на свой ред допълни, че са "извадили късмет" с актьора Джейми Фокс, който озвучава главния герой Джо Гарднър, влагайки цялата си енергия и съчетавайки умело елементи на драма и комедия.

По червения килим на наградите Оскар (СНИМКИ)

В категорията за най-добра анимация освен "За душата" бяха номинирани "Напред", "Пътешествие към Луната", "Овцата Шон: Фармагедон" и "Вълчуни: Духът на вълците".

Всичко за тазгодишните награди Оскар четете тук
БТА