/ iStock/Getty Images
Един от най-внушителните водопади в света - Виктория, се превърна в невзрачна струя заради сушата, която измъчва Южна Африка, съобщи в. "Дейли мейл".

Водопадът Виктория, който е на границата между Замбия и Зимбабве, е пресъхнал почти напълно.

Някога оглушителният порой от разпенена вода и тътенът наоколо почти е изчезнал.
 

Вместо него, след като водата спадна наполовина и достигна най-ниското ниво от 40 години, под скалите се виждат няколко невзрачни езерца.

Като причина за драматичните промени в пейзажа бяха посочени климатичните промени. Президентът на Замбия Едгар Лунгу дори призова западните държави да бъдат по-сериозни в опазването на околната среда. Той изтъкна какви щети причинява глобалното затопляне:

"Те (климатичните промени) са сериозен проблем, истински проблем", каза Едгар Лунгу пред Скай нюз.

"Изненадващо е, че хората го омаловажават и казват киматичните промени не са действителни", допълни той.Местната агенция по туризма обаче омаловажава притесненията, че е застрашено съществуването на водопада.

"Нормално е по това време на годината водите да се ниски, но водопадът няма да пресъхне, докато сме живи. Водата не е колкото през предишните години, но водопадът не е пресъхнал", заяви неин представител.
 

Водопадът с височина 100 м привлича хиляди туристи в района. Сушата обаче не е пагубна само за икономиката, тя обърква до хаос дивия живот в околните национални паркове.

Шокиращите снимки на водопада преди сушата и сега показват в каква криза е природата в района. Буйната зеленина е отстъпила място на кафеникави посърнали треви. Река Замбези - някога една от най-впечатляващите в Африка, сега е осеяна със скали.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА