/ ThinkStock/Getty Images
Един от най-популярните витамини - С, не само не помага за профилактика на вирусни заболявания, но и вреди на организма, ако се консумира прекомерно, разказва за РИА Новости Владимир Бекетов, лекар в клинична болница в Университета на Сеченов.

Тиквата е витаминозна бомба с безброй ползи за здравето

Няма надеждни научни данни за ефективността на витамините, особено витамин С, за профилактика и лечение на остри респираторни вирусни инфекции, грип и още повече COVID-19. Използването на витаминни препарати и хранителни добавки не е включено в никакви клинични препоръки и протоколи за лечение“, обяснява лекарят.

Супер храни, с които да се пазите от коронавирус

Бекетов добавя, че прекомерният прием на витамин С (повече от грам на ден) може да доведе до менструални нарушения и отлагане на сол в бъбреците.

„При достатъчна дневна консумация на фибри (10-50 грама), зеленчуци и плодове (поне 250 грама на ден), както и ферментирали млечни продукти, не са необходими витамини“, обобщава лекарят.

Полезните храни в цветовете на есента
БГНЕС