/ / iStock/Getty Images
Следването на веган начина на живот може да има различни ползи, но ново проучване откри един възможен недостатък - по-лош махмурлук, пише в. „Индипендънт“, цитиран от БГНЕС.

Според учени от Университета в Утрехт, Холандия, които анализирали как диетичният прием на хранителни вещества влияе върху тежестта на махмурлука, вегетарианците и веганите могат да изпитат по-тежки махмурлуци, отколкото ядящите месо поради две хранителни вещества.

Защо с годините махмурлукът става по-тежък?

Изследователите стигнаха до заключението след наблюдение на 13 пиячи за симптоми на махмурлук като главоболие, гадене, виене на свят, повръщане, сърцебиене и жажда и откриха, че тези, които имат диета, в която липсва никотиновата киселина, известна повече като витамин В3, и цинк, претърпяват по-тежки махмурлуци.

Витамин В3 се намира в месото, домашните птици и рибата, както и в авокадото, гъбите, фъстъците и пълнозърнестите храни, докато цинкът се среща най-често в месо, миди, яйца, бобови и млечни продукти.

Кой е най-опасният алкохол?

Въпреки че веганската диета е в състояние да осигури всички необходими хранителни вещества, някои проучвания са установили, че веганите са по-склонни да имат дефицит на никотинова киселина и цинк, отколкото тези, които ядат месо.

Докато откритията, публикувани в Journal of Clinical Medicine, показват връзка между по-високия хранителен прием на никотинова киселина и цинк и по-малко тежките махмурлуци, изследователите признават, че са необходими допълнителни изследвания по редица причини.
БГНЕС